Diamanten echtpaar Sonnemans-Reinders

op okt 9, 18 in Parochieberichten met Reacties uitgeschakeld voor Diamanten echtpaar Sonnemans-Reinders

Net als zo vele andere stellen in die tijd leren Tjeu Sonnemans (1931) en Mia Reinders (1932) aan het begin van de vijftiger jaren elkaar kennen in de danszaal bij Pluym. Op 15 oktober 1958 beloofden ze elkaar – ten overstaan van pastoor Grubben – in de Meijelse parochiekerk eeuwig trouw. “En dat is tot de dag van vandaag aardig gelukt en zal in de tijd die we samen nog krijgen ook wel zo blijven”, zegt Neerkantse Tjeu (Tjeu van Tieskes Sjef) tegen zijn lachende Mia (Mia van Tren). En je mag in het geval van Tjeu en Mia toch wel van een heel bijzonder huwelijk spreken.

Na hun trouwen namen ze de boerderij van de ouders van Mia op de Vieruitersten over. De ouders van Mia, twee broers en een zus bleven er echter ook gewoon wonen. De ouders van Mia zelfs tot op hoge leeftijd: beiden mochten 93 worden! Zeker niet altijd even makkelijk met zeven volwassenen onder één dak, maar het heeft altijd goed gegaan, horen we van hun. Tegelijk met de inwonende ouders groeiden op de boerderij ook hun vier kinderen op: Jos, Piet, Hennie en Angela. De kinderen vlogen uit: Jos met zijn Thea; Piet met Yvonne; Hennie met Kees en Angela met Jo. Om de stamboom compleet te maken: uit de vier huwelijken werden negen kleinkinderen geboren. Toen de vrouw van broer Mart veel te jong stierf, schoof deze laatste opnieuw weer dagelijks aan voor het warme eten. Stipt om 12.00 uur stond de soep op tafel!
Lag de nadruk bij de ouders van Mia op de tuinderij, Tjeu schakelde geleidelijk om naar varkens. Toen zoon Jos het bedrijf in 1996 overnam, konden er zo’n 200 zeugen gehouden worden. Best veel voor die tijd.
Na de overname van het bedrijf door Jos verlieten Mia en Tjeu de woning die Tjeu na hun trouwen aan de boerderij had gezet. Van het achterste deel van de boerderij werd voor hun beiden een mooi, nieuw onderkomen gemaakt, waar ze tot op de dag van vandaag nog steeds graag wonen.
Mia verdeelde haar tijd tussen het runnen van het huishouden, het opvoeden van de kinderen, Tjeu helpen op de boerderij en de zorg voor haar ouders. Daarnaast is Mia – net als zus Truus – altijd als ‘thuisnaaister’ actief geweest. Geweest? Ook nu nog op 86 jarige leeftijd. Hoofdzakelijk voor mensen van huize Savelbergh in Koningslust, waar dochter Angela werkt. “Het vak zit in de familie” zegt Mia, want ook broer Mart was van beroep kleermaker.
Met de gezondheid van beide echtelieden gaat het nog steeds goed. “Er gaat geen dag voorbij”, zegt Tjeu, “of ik heb nog een riek of sjóp in mijn handen”. Bij goed weer klimt hij nog graag op de fiets voor een fietstochtje. “En nog echt zo’n degelijke herenfiets met stang”, vult Mia aan. Helaas heeft Mia al jaren nogal moeite met lopen, nadat een knieoperatie in het ziekenhuis faliekant mislukte. Maar Mia is niet het type om bij de pakken neer te zitten. Ze runt nog steeds haar eigen huishouden en neemt nog vaak plaats achter de naaimachine. En op zondagavond is het ‘vaste prik’ dat Mia in d’n Binger gaat kienen en bij haar wekelijkse kaartmiddag laat ze maar zelden verstek gaan. En ondanks Mia haar handicap wordt er nog graag samen een stukje gewandeld. ’s Avonds komen regelmatig de kaarten op tafel voor een potje ‘Amerikaans jokeren’. “En weet je” zegt Tjeu dan ”als ik ’s morgens van de kippen kom, staat hier bijna elke dag het bandje op van de uitvaartdienst van Mart, nu alweer negen jaar geleden.”

Zondag 14 oktober is het dan zover: het diamanten huwelijksfeest. Om 12.30 gaat kapelaan Roger voor in de Dankdienst, waarna Mia en Tjeu en hun gasten zich verzamelen in het Oranje Hotel, waar het feest onder het genot van een hapje en drankje wordt voortgezet. De Meijelse parochiegemeenschap feliciteert Mia en Tjeu van harte met dit bijzondere jubileum en hoopt dat het onvergetelijke dag voor hun zal worden.

Mia en Tjeu: twee bijzonder gezellige mensen, waarvoor we hopen dat ze hier in Méél nog lang van het leven en van elkaar mogen genieten. Wie weet ligt over vijf jaar ook nog wel het briljanten huwelijksfeest in het verschiet…