In memoriam oud-pastoor Jan Schoenmakers

op jul 3, 19 in Algemene berichten met 1 Reactie

Verdrietig hebben wij kennis genomen dat op maandag 1 juli 2019 is overleden in het ziekenhuis van Venlo, oud-pastoor Jan Schoenmakers. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe.

Hij werd op 26 mei 1944 in Nuth geboren en ontving daar op 4 juli 1971 zijn priesterwijding.
Vervolgens werd hij kapelaan van de Parochie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in Panningen.
In september 1986 werd hij benoemd tot Pastoor van onze Parochie St. Nicolaas in Meijel.
In augustus 2010 kreeg hij eervol ontslag uit deze functie en ging hij met emeritaat.
Hij heeft daarna nog zijn priesterlijke diensten aangeboden in de Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Kessel-Eik en in ‘Huize Savelberg’ (Daelzicht) in Koningslust.

Met groot respect, en in dankbaarheid, denken wij terug aan wat Pastoor Schoenmakers heeft betekend voor ons als parochianen. Vooral, in zijn eigen geliefde beeld, als ‘zaaier’…

Wij hebben een tweetal personen , die jarenlang nauw met pastoor Schoenmakers samenwerkten, voor dit moment gevraagd iets over onze oud-pastoor te vertellen.

Namens de Meijelse parochiegemeenschap,
Kapelaan Roger Maenen

Yvonne van Mierlo:
Als ik terugkijk op wat Pastoor Schoenmakers in mijn leven heeft betekend, kan ik alleen maar zeggen, dat Pastoor Schoenmakers een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vorming van de mens, die ik nu ben.
Een paar weken geleden, toen ik bij hem op bezoek was en ik vertelde dat Daan – onze oudste zoon – was gevormd door Mgr. Snackers, vertelde pastoor Schoenmakers dat het niet Mgr. Snackers was die Daan had gevormd, maar dat wij als ouders de personen waren die Daan hadden gevormd
Weer was ik dankbaar voor deze wijze les en ging naar huis met de afspraak dat ik snel weer zou komen, maar dan vergezeld van Maurice en de kinderen. Helaas komt deze keer niet meer….

Het bovenstaande is een typisch voorbeeld hoe Pastoor Schoenmakers mij telkens een spiegel voorhield en hij mij de leer van het geloof bijbracht op zijn eigen, soms ‘eigenwijze’ manier.
Hij geloofde werkelijk in het samen geloven, samen rond de tafel, samen het brood delen. Jarenlang heb ik dat met hem mogen doen tijdens de jongerenvieringen in onze kerk. Hoeveel jongerenvieringen hebben we gemaakt en hoeveel bijeenkomsten van tekstgroepen gingen hieraan vooraf? Ik zou het niet meer weten.
Hij leerde me oprechte interesses te tonen als je aan iemand vraagt hoe het gaat. Deel met een ander die het met minder moet doen als jij en help je medemens als deze hulp nodig heeft. Ga goed om met moeder natuur, ga zorgvuldig om met de wereldbol. Allemaal heel simpel. Hij gaf er vorm aan door de verhalen van de Bijbel om te zetten in voorbeelden voor het dagelijks leven. Zo leerde ik de verhalen beter begrijpen en kon ik deze levenslessen makkelijker overbrengen op mijn eigen kinderen.
Daarmee kom ik terug op de wijze les van Pastoor Schoenmakers, waar ik dit verhaal mee begon: als ouders vormen we onze kinderen. De cirkel is rond… De zaaier heeft zijn taak volbracht… We gaan verder op het pad , waarop hij ons jarenlang voorging.

Pastoor Schoenmakers, dank je wel voor alles.

Yvonne van Mierlo, ook namens Maurice, Daan, Lieke en Martijn.

Hub van den Bosch:
Pastoor Schoenmakers staat voor mij synoniem aan Jongerenkerk Helden, Jongerenkoor Meijel , nadien Achorus. Jongerenvieringen van, door en voor jongeren. Talloze uren samen rond de tafel zitten en thema’s uitwerken. Koffie op tafel , koekjes, spekjes en ander lekkernij.
Samen zoekend, samen twijfelend, samen vragen stellend bij teksten en gedachten. Elkaar inspireren, openstaan voor de Goed-Nieuws-Boodschap en daar handen en voeten aan geven, op een wijze die aansloot bij jongeren. Ruimte gevend, samen vieren, ja samen het leven vieren in zovele jongerenvieringen.
Samen moeilijkheden overwinnen. Samen kerk-zijn en samen lijden aan diezelfde kerk, omdat ze ons ter harte gaat. Maar ook samen ervaren, dat het leven breekbaar en broos is en ervaren dat het moeilijk is, als je niet meer dat kunt doen, wat je vanuit al je vezels wilt.
Ruim 40 jaar mocht ik met Pastoor Schoenmakers onderweg zijn. Het waren 40 jaren van vriendschap, herkenning, maar bovenal erkenning. Het waren 40 leerzame jaren.
De aarde heeft een fijne priester, een fijne mensenpriester verloren en ik een goede vriend. De hemel is er eentje rijker!
En om het met Rowwen Heze te zeggen:

Soms is ’t beater iets moeis te verleeze.
Beater verleeze dan dat ge ’t noeit het gehad.

Pastoor Schoenmakers, bedankt voor al die mooie jaren en ik denk dat ik dit mag zeggen namens al die talloze leden van zowel de Jongerenkerk Helden als het Jongerenkoor Meijel/Achorus.

Hub van den Bosch