op jan 6, 18 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Met ingang van het nieuwe jaar worden in het Vaticaan geen tabakswaren meer verkocht. Daarmee is het na het Aziatische koninkrijk Bhutan de tweede staat waar een verbod op tabaksverkoop geldt. Nadat koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck hem in 2010 was voorgegaan heeft paus Franciscus de handel in tabak in het Vaticaan met ingang van 2018 verboden. aarmee komt een einde aan een winstgevende handel voor zowel verkopers als consumenten: omdat er op Vaticaans grondgebied geen Italiaanse accijnzen gelden was rookwaar er relatief spotgoedkoop. Hoewel het Vaticaan de omzetcijfers geheim hield berekende de Italiaanse onderzoeksjournalist Emiliano Fittipaldi dat die rond de tien miljoen euro per jaar moeten liggen. Dat is bijna de helft van de jaaromzet van de Vaticaanse supermarkt.

 Vele honderden woedende en rouwende koptische gelovigen hebben vrijdagavond acht dodelijke slachtoffers begraven van een aanslag op een kerk. “s Morgens hadden gemaskerde mannen het vuur geopend op kerkgangers in Mar Mina, zo’n dertig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. ij de uitvaart waren tientallen bisschoppen, priesters en religieuzen aanwezig. De liturgische gebeden werden herhaaldelijk overstemd door kreten van verdriet.

 Wereldwijd zijn er in dit jaar 23 priesters, religieuzen en andere kerkelijke medewerkers vermoord. De meesten werden het slachtoffer van een gewapende overval. at meldt het Vaticaanse missiepersdienst Fides. Mexico en Nigeria zijn de landen waar de meeste van deze moorden werden gepleegd. n 2017 kwamen dertien priesters, een broeder, een zuster en acht leken in dienst van de Kerk door geweld om het leven. Dat waren er vijf minder dan in 2016.

 Onbekende schutters hebben op oudjaarsavond het vuur geopend op kerkgangers in de Zuid-Nigeriaanse staat Rivers. Daarbij zijn minstens zeventien gelovigen om het leven gekomen, onder wie een lokale overheidsfunctionaris en diens zwangere vrouw, meldt Cisa News. Volgens ooggetuigen werden ook voorbijgangers neergeschoten toen die probeerden te ontkomen.

 De Franse veiligheidsdienst zou geweten hebben van de voorgenomen aanslag waarbij in juli 2016 de bejaarde priester Jacques Hamel werd vermoord. Vervolgens zouden sporen zijn uitgewist om die blunder te verdoezelen, aldus de website Mediapart.