op jan 13, 18 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Om het geloof te kunnen doorgeven aan kinderen, is het nodig dat in gezinnen “de taal van de liefde” wordt gesproken. Dat zei paus Franciscus zondagochtend tijdens een Mis in de Sixtijnse Kapel waarin hij 34 kinderen doopte. De Kerk viert op 8 januari het feest van de Doop van de Heer, de doop van Christus in de Jordaan door Johannes de Doper. Het is gebruikelijk dat de paus rond die dag een aantal kinderen doopt.

Sinds 1935 sluiten de Bosschenaren de kerstperiode af met een traditionele Driekoningenviering en bijbehorende optocht. Anno 2018 is het een spektakel in de binnenstad waar ook burgemeester Mikkers en bisschop De Korte van ‘s-Hertogenbosch een belangrijke rol in spelen. De viering vertelt niet alleen op een moderne manier het Bijbelse verhaal, maar heeft ook maatschappelijk een toegevoegde waarde. Geven en delen, zoals de Koningen dat doen, zoals het Kerstkind dat oproept, dat wil de organisatie o.a. voorstaan met deze viering.

 Christenen zijn in de meeste Aziatische landen een minderheid. Zij worden er vaak onderdrukt. Hierin delen ze het lot van andere religieuze minderheden. Zij worden, vooral in Zuidoost-Azië, in toenemende mate vervolgd. De paus bezocht november 2017 Myanmar en ontmoette in Bangladesh de verdreven Rohingya moslims. Het afgelopen jaar hebben ruim 300.000 pelgrims het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela bezocht, 20.000 meer dan in het vorige recordjaar.

 Op zondag 14 januari viert de Rooms-Katholieke Kerk de Werelddag van de migrant en de vluchteling. In zijn boodschap voor deze dag roept paus Franciscus opnieuw op tot aandacht voor deze kwetsbare groepen. De paus vraagt migranten en vluchtelingen op te nemen, te beschermen, te steunen en te laten integreren en doet daarbij een beroep op de wereldleiders.

 Enkele dagen voor het pausbezoek zijn in de Chileense hoofdstad Santiago drie katholieke kerken met brandbommen bestookt. Dat meldt de Catholic Herald. Bij een ervan werd een briefje gevonden met onder meer het dreigement dat de volgende “in de toog” van de paus zou afgaan. Scheidend president Michelle Bachelet noemde de gebeurtenissen “erg vreemd, want het is niet iets dat aan een specifieke groep kan worden toegeschreven”.

 Het Vaticaan onderzoekt een opmerkelijke genezing van dodelijke huidkanker op voorspraak van de Nederlandse karmeliet Titus Brandsma. Erkenning als wonder zou diens heiligverklaring kunnen betekenen. Een speciale commissie van het bisdom Palm Beach heeft de bewering van priester Michael Driscoll uit Boca Raton in Florida onderzocht. In december werden de resultaten van anderhalf jaar onderzoek naar Rome gestuurd. Daar zal een commissie van onafhankelijke medische deskundigen zich op nieuw over de zaak.