op jan 20, 18 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus heeft twee geliefden in de echt verbonden tijdens een vlucht tussen twee Chileense steden. Zij vroegen de kerkvorst om zijn zegen, waarop de paus voorstelde een stap verder te gaan. De steward (41) en stewardess (39) vertelden de paus dat geen religieuze huwelijksceremonie kon plaatsvinden in hun eigen kerk. Het gebedshuis in Santiago had veel schade opgelopen door de aardbeving in 2010. De waren al wel voor de wet getrouwd, maar hadden nooit een kerkelijke ceremonie gehad. Franciscus bood vervolgens aan de ceremonie zelf uit te voeren. Hier?”, luidde de verblufte reactie. De paus reageerde bevestigend en voegde de daad bij het woord. Een bestuurder van de luchtvaartmaatschappij wierp zich op als getuige. De benodigde documentatie werd vervolgens door een Chileense bisschop getekend. ,,Alles is geldig. Alles is officieel”, zo benadrukte hij.

 In Tilburg is de afgelopen week grote commotie ontstaan over het ‘racistische’ standbeeld van Peerke Donders. Het levensgrote beeld staat op een sokkel in het Wilhelminapark en een bewoner uit de wijk ’t Goirke zegt zich tegenover het Brabants Dagblad zich te schamen. Waar er voorstanders zijn voor het weghalen van het beeld, zijn er ook tegenstanders. In een poll op de website van het Brabants Dagblad zijn de lezers uitgesproken en stemt ruim 85% voor behoud van het beeld. Een van de lezers geeft de volgende reactie: “Het standbeeld hoeft heus niet weg. Het is een icoon van onze geschiedenis, al had die van doen met de te verfoeien slavenhandel. Maar daar kon Peerke niks aan doen. Maar het zou wel prima zijn om bij het beeld enige uitleg te geven over de context van deze geschiedenis.”

 De verbouwing van de Eindhovense Gerarduskerk tot fitnesscentrum kost meer tijd dan gedacht. Een verbouwing in een monumentaal pand is complex. We werken, onder toezicht van overheidsinstanties, zorgvuldig aan het monumentale gebouw om zijn bijzondere karakter intact te houden’, aldus SportCity. ‘We stellen alles in het werk om in maart 2018 onze deuren officieel te openen.’

 Cordaid en Justice and Peace hebben samen met een groep kerkelijke en maatschappelijke organisaties, een open brief geschreven naar de regering en het parlement. Deze brief is geschreven in kader van de Werelddag voor migranten en vluchtelingen, waarvoor paus Franciscus ook afgelopen zaterdag een oproep deed aan de wereldleiders. In de brief roepen de organisaties op haast te maken met een humaan migratie- en ontwikkelingsbeleid, waarbij de bescherming van de rechten en de menswaardigheid van elke persoon, in het bijzonder de meest kwetsbaren, centraal staat.

 Paus Franciscus vreest voor het uitbreken van een atoomoorlog. Dat heeft hij gezegd tijdens de vliegreis naar Chili, waar hij maandag aan een vierdaags bezoek begon. e paus reageerde op een vraag van een journalist over de mogelijkheid van het uitbreken van een nucleaire oorlog. “Ja, ik ben echt bang. We staan aan de rand van een conflict, er is slechts een incident nodig. Men kan deze situatie niet laten escaleren. Wij moeten nucleaire wapens vernietigen”, aldus de Franciscus tijdens de vliegreis naar de Chileense hoofdstad Santiago.