op jan 27, 18 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Na kritiek op zijn opmerkingen over een geval van misbruik in Zuid-Amerika, heeft paus Franciscus zich voor zijn woordkeuze verontschuldigd. Hij maakte een fout toen hij vorige week in Chili zei dat er ,,geen enkel bewijs” was tegen de Chileense bisschop Juan Barros, zei het katholieke kerkhoofd maandag. Barros wordt ervan beschuldigd een pedofiele priester te hebben beschermd. Dit had Franciscus afgelopen donderdag ,,laster” genoemd, nadat hij voor het eerst vergiffenis in Chili had gevraagd voor de seksuele misdaden van vele geestelijken. ,,Ik moet me verontschuldigen omdat het woord ‘bewijs’ wonden heeft gemaakt. Het heeft veel slachtoffers van mishandeling gekwetst”, zei de paus. Veel slachtoffers van misbruik hebben geen bewijs van wat er met hen is gebeurd. ,,Of misschien hebben ze het wel, maar schamen ze zich en lijden ze in stilte”, aldus Franciscus.

 Het vals gebleken atoomalarm dat onlangs Hawaii opschrikte heeft tot onverwacht hoog Misbezoek en lange rijen biechtelingen geleid, meldt CNA. Hawaii werd opgeschrikt door een serieus atoomalarm dat uitgezonden werd via televisie, radio en mobiele telefoons. “Zoek onmiddellijk beschutting. Dit is geen oefening”, luidde de melding. Opvallend was dat de kerken op zondagmorgen, een etmaal na de melding, mudvol zaten en voor de biechtstoelen lange rijen stonden.

 De pauselijke ridderorde die aan oud-minister Ploumen is uitgereikt “is allerminst een goedkeuring van de pro-abortuspolitiek en de politiek van geboortebeperking die door mevrouw Ploumen wordt uitgedragen”. Dat heeft de Vaticaanse persdienst in een officiële reactie op vraag van Katholiek Nieuwsblad laten weten.

 Nieuwe wetgeving en “een cultuur die elke vorm van geweld afwijst”. Op die manier moet de “plaag van geweld tegen vrouwen” worden bestreden, zo zei de paus op de voorlaatste dag van zijn bezoek aan Peru. In de Peruaanse stad Trujillo vroeg de paus aandacht voor het vele geweld tegen vrouwen dat vaak “stil wordt gehouden achter zo vele muren”.

 Er is in Ierland zo’n explosieve toename van “demonische activiteiten” dat exorcisten het werk niet meer aan kunnen. Dat zegt officieel duiveluitdrijver Pat Collins in een interview met The Irish Catholic. Aanleiding voor het interview is een open brief waarin hij de Ierse bisschoppen op heeft geroepen meer priesters op te leiden tot exorcist. “De laatste jaren is de vraag exponentieel toegenomen”, aldus Collins. Zijn verzuchting komt overeen met de ervaringen van andere exorcisten over de hele wereld.

 Het in uitzonderingsgevallen toelaten van oudere deugdzame gehuwde mannen tot het priesterschap moet worden besproken. Dat zegt kardinaal Beniamino Stella, prefect van de Congregatie voor de Clerus in het boek Tutti gli Uomini di Francesco (‘De mannen van Franciscus’) dat maandag verscheen.