op apr 9, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De Rooms-Katholieke kerk moet “imperfecte” katholieken met compassie tegemoet treden, stelt paus Franciscus in een langverwacht document dat vrijdag gepubliceerd is. Hij doelt bijvoorbeeld op mensen die zijn gescheiden. De paus benadrukt in het document dat het “individuele geweten”, en niet een reglement, leidend moet zijn voor katholieken die nadenken over seks, het huwelijk en het gezinsleven.
 Zand erover! Het spijt me. Zullen we opnieuw beginnen? Je bent altijd welkom. Mag ik nog eens langskomen? Soms zijn er wel eens mensen tegen wie we zo’n zinnetje zouden willen zeggen, maar waarbij een persoonlijke ontmoeting niet mogelijk is. Misschien omdat ze ver weg wonen, maar soms ook omdat er een figuurlijke afstand tussen mensen is. Een kaartje kan dan een eerste stap zijn om die afstand te overbruggen. Speciaal daarvoor heeft het bisdom Roermond een set ‘barmhartigheidskaarten’ ontwikkeld.

 De onafhankelijke stichting Beheer & Toezicht inzake seksueel misbruik in de R.-K. Kerk in Nederland geeft in zijn jaarverslag over 2015 inzicht in wat er gedaan is voor de 3056 slachtoffers die zich sinds 2010 gemeld hebben. Het jaarverslag is samen met een persbericht gepubliceerd op de website.

 Boeven vang je met boeven. De Amerikaanse prediker Rick Warren bedacht daarop een variant: Onder misdadigers evangeliseer je met misdadigers. Daarom bevestigde hij eind vorige week Danny Duchene, een crimineel die twee keer levenslang kreeg, tot gevangenispredikant in algemene dienst.

 In Londen is op een scherf van een Romeinse pot uit de vierde eeuw een christelijk symbool ontdekt. De ontdekking werpt nieuw licht op de verspreiding van het christendom in die tijd.

 Het kerkbezoek in Noord-Europa staat onder druk. Na zorgwekkende cijfers van kerken in Noorwegen en Schotland over kerkverlating zijn er nu ook cijfers uit IJsland en Zweden. Het aantal IJslanders dat lid is van de nationale Evangelische Lutherse Kerk daalde sinds 2009 met 10 procent. Terwijl het aantal aanhangers van het paganisme –teruggrijpend op voorchristelijke religies– er flink toenam, zoals het IJslandse bureau voor de statistiek becijferde.

 Bij bouwwerkzaamheden in de Palestijnse gebieden zijn de restanten gevonden van wat volgens archeologen een oude Byzantijnse kerk is. De kerk in Gaza zou circa 1500 jaar oud zijn, zei het Palestijnse ministerie van Toerisme en Antiquiteiten afgelopen maandag. De vondst behelst onder meer marmeren pilaren met uitgebreide Korinthische details en een steen met het Griekse symbool voor Christus. De opgravingen zijn nog niet afgelopen.