op apr 16, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Priester redt christenen uit handen van IS Je bent een Syrisch-orthodoxe geestelijke en je laat je baard nog wat verder groeien om op een strijder van Islamitische Staat te lijken. Dan ga je het hol van de leeuw in. Onwaarschijnlijk? Er is een priester die dat doet. En met succes. Aboena, noemen de mensen hem in het Syrisch-orthodoxe klooster in Glane, op een steenworp afstand van Duitsland. Het is een veelgebruikte aanspreektitel voor orthodoxe priesters in het Midden-Oosten.

 De luthersen in Nederland hebben afgelopen maandag voor het eerst afzonderlijk en openlijk afstand genomen van anti-Joodse uitspraken van Maarten Luther. Hun verklaring staat echter in een lange traditie.

 Paus Franciscus heeft vandaag aan het einde van zijn Regina Caeli-toespraak een beroep gedaan op de ontvoerders van de Indiase pater Tom Uzhunnalil om hem onmiddellijk vrij te laten.

 De trappistinnen van abdij Koningsoord hebben afgelopen week voor onbepaalde tijd een abdis gekozen. De nieuwe kloosteroverste is de 72-jarige Moeder Julian Pieters. Zij is de opvolgster van abdis Benedict Thissen.

 Homoseksualiteit lijkt in Nederland volledig geaccepteerd. Toch vinden de organisatoren van de Europride, waarbij homo’s uit heel Europa deze zomer samenkomen in Amsterdam, het belangrijk om een beroep te doen op alle godshuizen om zich uit te spreken voor een goed leefklimaat voor homoseksuele mannen en vrouwen. Ze vragen kerken, moskeeën en synagogen om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen.

 Paus Franciscus heeft bij een speciale algemene audiëntie de gelovigen opgeroepen om ruimhartig aalmoezen te geven aan daklozen, zelfs als zwervers van het geschonken geld meteen drank kopen.

 De rechter in de Duitse deelstaat Brandenburg heeft woensdag een klacht van de ”Kerk van het vliegende spaghettimonster” tegen de overheid afgewezen. Dat meldde de Duitse nieuwsdienst Idea. De groep eiste vermelding op de welkomstborden van de stad Templin, waarop de aanvangstijden van diensten van plaatselijke kerken worden aangegeven. Daarop zou de ”noedelmis” een plaats moeten krijgen.

 Homoparen kunnen voortaan hun relatie ook kerkelijk laten bevestigen in de Evangelische Kerk Berlijn-Brandenburg-schlesische Oberlausitz (EKBO). De synode van deze kerk, onderdeel van de landelijke Evangelische Kerk in Duitsland, stemde afgelopen weekend voor de kerkelijke inzegening van geregistreerde partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Voorgangers met gewetensbezwaren worden niet gedwongen mee te werken aan de inzegeningen.

 Scherven wijzen uit: veel Joden in OT konden lezen en schrijven. In de nadagen van het koninkrijk van Juda konden meer mensen lezen en schrijven dan doorgaans wordt aangenomen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv deze week. Ze vermoeden ook dat de eerste oudtestamentische geschriften eerder tot stand kwamen dan veel wetenschappers denken.