op apr 23, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Honderden geselecteerde migranten mochten vanmorgen paus Franciscus begroeten. Hij was naar Lesbos afgereisd om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de vluchtelingencrisis. Sommige migranten waren in tranen toen Franciscus voorbijkwam. Anderen riepen hun land van herkomst: Afghanistan, Syrië. De paus nam tekeningen in ontvangst van kinderen en prees een meisje om haar werk. Zijn gevolg kreeg de tekening in de handen gedrukt met de opdracht hem vooral niet op te vouwen omdat hij hem op zijn bureau wilde.

 Luther is voor Rome niet meer de ketter, maar iemand die de kerk wilde hervormen, stelt kardinaal Walter Kasper. „Er is meer begrip voor Luther gekomen – maar tussen de kerken blijven de controversiële vragen rond kerk en ambt.”

 Na meer dan tien jaar getouwtrek wil minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat de geestelijke verzorging van politiemensen goed wordt geregeld. Een Kamermeerderheid was daar al langer voor.

 Er staan meer dan 30.000 verzen in de Bijbel en slechts een stuk of tien daarvan gaan over homoseksueel gedrag. Toch is het optellen van passages niet de juiste manier om vast te stellen hoe erg een bepaalde zonde is, vindt Kevin DeYoung. „Als we ruimte geven aan homoseksualiteit, tolereren wij een leer die mensen verder bij God vandaan brengt.”

 Den Bosch staat in het teken van 500 jaar Jeroen Bosch. De beroemdste schilder van de middeleeuwen wordt herontdekt. Welke sporen zijn in Den Bosch te vinden en welk geloof spreekt uit zijn werk.

 Margriet Pullens (79) kreeg in 2013 te horen dat zij aan Alzheimer leed. Ze schrok er niet van: ’Ik wist wel dat er iets niet helemaal goed zat in mijn hoofd.’ Het gekke is dat ik zelf helemaal niet in de gaten heb dat ik dementie heb. Ik ben gewoon oud en mijn hoofd loopt naar achteren. Dat heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je als je oud bent  meer tijd hebt, dus kun je ook meer genieten. Nog een voordeel: als je veel vergeet, zijn er iedere dag weer verrassingen.

 De Katholieke Kerk gaat onderzoek laten doen naar alle in het geheim afgehandelde gevallen van seksueel misbruik. Een derde van alle misbruikzaken in Nederland is achter gesloten deuren geregeld. Dit is opmerkelijk, omdat de commissie Deetman die onderzoek deed naar het misbruik juist volledige openheid bepleitte.