op apr 30, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Goed nieuws voor de inwoners van Elim. De gestolen haan is teruggebracht en staat weer op de kerktoren. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de goudkleurige haan gestolen. De kerktoren stond in de steigers voor een renovatie, dieven hebben de steiger gebruikt om bij de haan te komen. Toen de koster morgens aankwam bij de kerk, stond de haan tegen de kerkdeur. “De dieven hebben hem teruggezet”, zegt Bert Ellerie, voorzitter van de kerkraad. De haan is licht beschadigd. Het Vaticaan heeft  alsnog een foto vrijgegeven van de ontmoeting van paus Franciscus met koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandagmorgen. De foto laat zien dat ook de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane tijdens de privé-audiëntie aanwezig waren.

 De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft de parochies in het kader van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid enkele handreikingen over de kinderbiecht aangereikt. In een begeleidende brief wijst Rob Mutsaerts, bisschop-referent voor catechese, op het belang dat paus Franciscus eraan hecht dat gedoopte kinderen hun zonden belijden in het boetesacrament.

 De nieuwe vertaling van het gebed het Onze Vader wordt 27 november ingevoerd in de Rooms-Katholieke Kerk in het Nederlands taalgebied. De nieuwe versie van het Onze Vader wordt tegelijk ingevoerd in Nederland en België, meldde de Nederlandse Bisschoppenconferentie maandag.

 De stroom moslimvluchtelingen zorgt ervoor dat kerken in steeds vaker de hulp inroepen van stichting Evangelie & Moslims. Dat meldt de stichting in het dinsdag gepubliceerde jaarverslag over 2015. Evangelie & Moslims verzorgde in tal van gemeenten bezinningsavonden. Medewerkers waren er ook „vele keren” getuige van dat moslims tot geloof in Jezus Christus kwamen.

 Het aantal uitvaarten dat door de gemeenten is verzorgd, is in 2015 gestegen tot circa 2.100 gevallen. Dat is een stijging met 300 uitvaarten en vormt een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. In de periode 2010-2014 was het aantal gemeentelijke uitvaarten behoorlijk stabiel en schommelde rond de 1.800-1.900 uitvaarten per jaar. Door de toename komt gemiddeld 1 op de 70 uitvaarten voor rekening van de gemeenten.

 Godsdienst blijft een bron van buitenlandse infiltratie en moet daarom scherp in de gaten worden gehouden. Dat heeft de Chinese president Xi Ping afgelopen weekeinde benadrukt tijdens een topconferentie over religie in Beijing.

 Op dinsdag 15 november 2016 wordt in Rome een Nederlandse Dag georganiseerd. Meerdere Nederlandse bisdommen, op initiatief van het bisdom ’s-Hertogenbosch, en katholieke organisaties zijn in die week op bedevaart in Rome om de afsluiting van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid bij te wonen. Na afloop van de gezamenlijke eucharistieviering op 15 november in de Sint-Pieter, waarin kardinaal Eijk hoofdcelebrant zal zijn en de overige aanwezige Nederlandse bisschoppen concelebreren, zal paus Franciscus de bedevaartgangers persoonlijk toespreken.