op jun 4, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Nederlandse senioren praten meer over onderwerpen die vroeger taboe waren, zoals de dood, geld en politiek. Toch blijven seks en andere zaken onder de gordel lastig bespreekbaar, ook voor de ‘vrije-liefde-generatie’. Bovendien lijkt er een nieuw taboe bij gekomen te zijn: praten over geloof. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO waaraan ruim 600 mensen deelnamen.

 De voorganger van de Kasecha Baptistenkerk in Kenia is eerder deze maand overleden als gevolg van een vergiftiging. Dat meldde stichting De Ondergrondse kerk (SDOK) zaterdag. Ahmed Mupere, een moslim, wordt ervan verdacht een insecticide in het eten van de voorganger te hebben gedaan. Volgens een lokale bron gebeurde dit na een discussie tussen beide mannen over het geloof. Mupere deed later alsof hij wilde eten bij de voorganger, maar hij vertrok snel daarna met het bericht dat hij op tijd thuis wilde zijn. Korte tijd later werd de voorganger ziek en stierf.

 Paus Franciscus heeft  medailles laten uitreiken aan de acteurs Salma Hayek, Richard Gere en George Clooney voor hun steun aan de internationale stichting Scholas Occurrentes. De filmsterren namen deel aan de laatste sessie van een driedaags congres van de stichting in Vaticaanstad. Het betrof een door de paus voorgezeten seminar over hulp aan migranten, getiteld Un muro o un ponte (‘Een muur of een brug’).

 Dertig jaar lang heeft de dom van Aken in de steigers gestaan, nu is de restauratie eindelijk klaar. De muren, de dakconstructie, de ramen en het mozaïek, de 1200 jaar oude kathedraal is van onder tot boven onder handen genomen.

 Onlangs is in Amsterdam een diaconaal project van de Protestantse Kerk van start gegaan: de Sociale Kruidenier. Bij deze instelling kunnen mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank Amsterdam hun boodschappen doen en “op adem komen”.

 In Hooge Mierde is zondagavond is afgelopen zondag een vechtpartij ontstaan waarbij een man gewond raakte. Hij is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Bij het café was een communiefeest aan de gang.

 Enkele honderden moslims die als vluchteling naar Finland kwamen zijn christen geworden. Dat blijkt uit onderzoek van het Finse christelijke weekblad Uusi Tie.

 Kloosterlingen vergrijzen, de groep broeders en zusters slinkt, kloosters worden verkocht, afgestoten en veranderen van bestemming. Waar blijven al die kloosterspullen? In Sint Agatha, iets ten zuiden van Cuijk, aan de Limburgse Maas, staat het oudste bewoonde klooster van Nederland, het kruisherenklooster van Sint Agatha, daterend uit 1371. Het is het enige middeleeuwse klooster dat de tijd van de Reformatie heeft overleefd.