op jun 17, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus: “Merendeel kerkelijke huwelijken is ongeldig” Veel mensen weten niet wat ze zeggen wanneer ze die belofte van “in goede en slechte tijden” maken, omdat zij “een andere (hedonistische, nvdr) cultuur hebben”, zei de 79-jarige kerkvorst. “Ze zijn van goede wil, maar hebben niet het bewustzijn”. Vandaar zijn raad: bezint eer gij begint. Franciscus riep de pastorale werkers op, jonge mensen niet tot het huwelijk te dwingen, maar ze wel “van dichtbij te begeleiden om ze grondig op die belangrijke stap voor te bereiden”.

 De Utrechtse krant Straatnieuws heeft de Special INSP News Service Award gewonnen voor het interview met paus Franciscus. Dit is de hoogste onderscheiding voor een redactionele bijdrage in een van de 112 kranten van INSP, het internationale straatkrantennetwerk.

 De voorbereidingen op het concilie van Orthodoxe Kerken, de eerste sinds bijna duizend jaar, verlopen uiterst moeizaam. Bijna daags voor de historische synode op Kreta is het nog steeds niet duidelijk of deze wel doorgaat. Vooral de Bulgaren en Russen liggen dwars.

 In de Nepalese stad Dolokha zijn donderdag zeven mensen opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd kinderen tot het christendom te willen bekeren. De christenen hadden aan 885 scholieren een Bijbels handboek gegeven, berichtte de website van Eurasia Review zaterdag.

 Paus Franciscus is diep geschokt door de schietpartij in een homoclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida. Daarbij kwamen zeker vijftig mensen om het leven. Het is daarmee in de Verenigde Staten de dodelijkste schietpartij door een enkele schutter ooit.

 Paus Franciscus heeft afgelopen zondag op het Sint-Pietersplein de eucharistie gevierd met duizenden zieken en gehandicapten. Hij deed dat in het kader van het Buitengewoon Jubileum van de Barmhartigheid.

 In vergadering bijeen, hebben de Nederlandse bisschoppen op 14 juni 2016 Mgr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam, als nieuwe voorzitter van de Bisschoppenconferentie gekozen. Mgr. Wiertz, bisschop van Roermond is teruggetreden. Hij heeft aangegeven dat de achteruitgang van zijn gezichtsvermogen een hindernis is om deze taak goed te kunnen vervullen.

 Het gaat mis in Nepal, signaleert ds. Bram Krol. „De jacht op christenen –misschien wel anderhalf miljoen!– lijkt begonnen.”

 Iraakse patriarchen hebben een brief gepubliceerd waarin ze klaagt over het zwijgen van de internationale gemeenschap over „het onrecht dat christenen in Irak is aangedaan.”