op jun 25, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Veel kerken worstelen met de vraag hoe mensen weer naar de kerk te krijgen. In Duitsland heeft de Evangelische Kerk in Berlijn besloten 220 kerken van gratis wifi te voorzien. De verwachting is dat vooral jongeren daardoor vaker een kerk binnenlopen om gebruik te maken van het gratis draadloze netwerk. De Berlijnse bisschop Dröge lanceerde dinsdag de eerste zogeheten „Godspot” –in plaats van hotspot– in de Französischer Dom aan de Gendarmenmarkt in de Duitse hoofdstad. De Utrechtse krant Straatnieuws heeft de Special INSP News Service Award gewonnen voor het interview met paus Franciscus. Dit is de hoogste onderscheiding voor een redactionele bijdrage in een van de 112 kranten van INSP, het internationale straatkrantennetwerk.

 De vluchtelingenproblematiek is enorm, „maar zeg niet dat u niets voor vluchtelingen kunt doen”, aldus ex-vluchteling Zmnako Karem. Hij zei dat zaterdagavond tijdens een vluchtelingendienst in een volle Joriskerk te Amersfoort. „Als een vluchteling in Nederland ook maar een klein beetje liefde ontmoet, dan betekent dat al zo veel. Dus kunt u echt iets doen.”

 De psychisch zieke man die vorige week vrijdag bij Zelhem een dodelijk ongeval veroorzaakte met de gestolen auto van een psycholoog, was net een week op vrije voeten. In de hersteld hervormde gemeente van Stolwijk, waar het 4-jarige slachtoffertje lid was, heerst verslagenheid.

 Op 20 juni is het orthodoxe pinksterfeest op Kreta het ‘Heilige en Grote Concilie’ plechtig geopend. Het had een ‘pan’-orthodoxe kerkvergadering moeten worden, maar vanwege de afwezigheid van de kerken van Rusland, Bulgarije, Georgië en Antiochië kan daarvan geen sprake meer zijn, vindt patriarch Kirill van Moskou.

 De Nacht van de Vluchteling heeft ruim 1 miljoen euro opgeleverd. In Den Haag en Arnhem kwamen zondagmorgen de 2800 lopers aan die in de nacht van zaterdag op zondag 40 kilometer liepen. Ze vertrokken om middernacht uit Rotterdam en Nijmegen. De deelnemers, die zich lieten sponsoren, liepen om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden.

 De rechtbank in Augsburg heeft een voormalige lerares van de omstreden Duitse geloofsgemeenschap Zwölf Stämme (Twaalf Stammen) veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De 56-jarige vrouw zou leerlingen met een roede hebben geslagen, meldde persdienst Idea gisteren. De aanklager had drie jaar en drie maanden hechtenis geëist. In mei werd een leraar van dezelfde geloofsgemeenschap tot zes maanden cel veroordeeld om dezelfde reden.

 De inkomsten van Duitse kerken zijn nog nooit zo hoog geweest als in 2015. De zogeheten kerkbelasting leverde, ondanks dalende ledentallen, 11,5 miljard euro op in 2015. Bild baseert zich op gegevens van een statistisch bureau in Wiesbaden. De Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland ontving zo’n 6,1 miljard euro en de Evangelische Kerk Duitsland (EKD) 5,4 miljard. In totaal ontvingen de kerken samen ongeveer 690 miljoen euro meer dan in 2014. Toen bedroegen de inkomsten 10,8 miljard euro.