op jan 30, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Dag en nacht deden de crematoria hun werk. De Joodse dichter van Roemeense afkomst Paul Celan bracht het, in zijn ”Todesfuge” (Fuga van de dood), op sinistere wijze onder woorden: „Je asgrauwe haar Sulamith we graven een graf in de lucht daar ligt men niet krap.”

 De Nederlandse bisschoppen starten een videokanaal op YouTube. De naam van het videokanaal is Katholiek Leven. Op zondag 24 januari zijn de eerste filmpjes online gezet. Abonneren kan via YouTube en via een Facebookpagina die is ingericht. Op korte termijn wordt ook de bijbehorende website gelanceerd. Vanaf dat moment zullen wekelijks nieuwe items worden geplaatst, zowel filmpjes als foto’s.

 “Een hechte kerk die goed caritatief werk doet en opbloeit na tegenslagen door natuurrampen en dertig jaar oorlog.” Zo omschrijft bisschop Frans Wiertz van Roermond de katholieke kerk in Sri Lanka. Afgelopen twee weken bracht hij samen met missievicaris Ton Storcken een werkbezoek aan het eiland.

 Paus Franciscus heeft andere kerken maandagavond om vergeving gevraagd voor het onrecht dat rooms-katholieke geestelijken ze hebben aangedaan, zo meldde de Raad van Kerken in Nederland.

 Prinses Beatrix was afgelopen maandag aanwezig bij de interreligieuze bijeenkomst In Vrijheid Verbonden te Utrecht. Het netwerk bestaat uit een groep mensen die vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen samenkomen en de handen ineen slaan om zich gezamenlijk te presenteren en zich samen sterk te maken voor de democratie.

 Het aantal evangelicale christenen neemt wereldwijd sterk toe. Twee op de drie protestanten rekent zich tot een evangelisch kerk. Dat zegt de Franse godsdiensthistoricus Sébastien Fath tegenover La Croix.

 De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is sinds dinsdag officieel erkend als kerk¬genootschap door de Kamer van Koophandel. Dat meldt de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster (KvhVSM) op haar site en bewijst dat met een uittreksel uit het KvK-register.

 Uit Malawi komen berichten dat de voedselvoorraden op zijn. In grote delen van het land lijdt de bevolking honger. De stichting Stéphanos start deze week een actie om (meer) hulp te kunnen bieden. De gevolgen van de watersnoodramp in Malawi die in januari 2015 plaatsvond worden meer en meer zichtbaar. Malawi is sinds de ramp het armste land ter Wereld (bron: Wereldbank).

 De rooms-katholieke parochie Cuijk heeft een nijpend gebrek aan geld. In oktober werd al bekend dat het parochiebestuur vier van de zes parochiekerken sluit.