op mrt 25, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In Californië, de Amerikaanse staat grenzend aan Mexico, was er een grote reünie van katholieke volksbewegingen. Veel aanwezigen zijn van Mexicaanse komaf en hebben er familie wonen. Paus Franciscus sprak de menigte vanuit Rome toe. Zonder de regering Trump te noemen, bracht hij nooit eerder een boodschap met zoveel kritiek over de heersende macht.

 Een bijzonder katholiek onderwerp dit keer in museum Catharijneconvent: Maria. Natuurlijk kennen de protestanten haar en vergeet de moslims niet: De Koran vertelt veel meer over haar dan de Bijbel. Maar als we het westerse christendom bekijken is de verering van de moeder van Christus een typisch kenmerk van het katholicisme. Zoals Gerard Reve eens zei: als de katholieke kerk Maria afschaft, dan kunnen ze de zaak wel sluiten. Protestanten kijken daarentegen op zijn minst met enige verwondering naar de vele vormen van devotie die rond haar zijn gegroeid.

 Op 6 maart 2017 is er een Nationale Actie voor de slachtoffers van hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan van start gegaan. Elf Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) openden Giro555 om geld in te zamelen. De Nederlandse Bisschoppenconferentie roept op om mee te doen aan de SHO-actieweek voor dit doel, die loopt van 25 tot en met 29 maart.

 Kerkleden hebben massaal gereageerd op de internetconsultatie van de overheid over de afschaffing van de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). Volgens de Nederlandse Kerkprovincie reageerden in de afgelopen weken zo’n 17.000 personen op de plannen van het Kabinet.

 In Amsterdam hebben zaterdagavond en -nacht duizenden katholieken de Stille Omgang gelopen. De jaarlijkse bidtocht had dit keer als thema ‘Voor U in ootmoed, met U in geloof en in U in stilte’. Het is een uitspraak van Dag Hammarskjöld, de Zweedse secretaris-generaal van de Verenigde Naties die in 1961 in Kongo onder nog altijd raadselachtige omstandigheden om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk.

 De Oostenrijkse bisschoppen hebben opgeroepen tot meer waardering en hulp voor mensen met het syndroom van Down. Mensen met Trisomie 21 dienen een “vitale rol in ons leven en in onze samenleving te spelen”, aldus een verklaring.

 Paus Franciscus heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de rol die katholieken hebben gespeeld in de Rwandese genocide in 1994. Hij deed dit afgelopen maandag tijdens een ontmoeting met de Rwandese president Paul Kagame.

 Op zaterdag 13 mei aanstaande, – gedachtenis van de Heilige Maagd Maria van Fatima – worden de Rooms-Katholieke bisdommen in Nederland door de bisschoppen gezamenlijk toegewijd aan het Onbevlekte Hart van Maria. Dit zal plaatsvinden in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht tijdens een vesperviering. Aanleiding is het jubileumjaar van de verschijningen van Maria in Fatima te Portugal, die honderd jaar geleden in 1917 plaatsvonden.