op apr 1, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Politieke partijen van links tot rechts willen hulp bij zelfdoding wettelijk mogelijk maken. Ze beroepen zich op een ‘recht op zelfbeschikking’. Maar bestaat dat eigenlijk wel, christelijk bekeken? D66-leider Alexander Pechtold wil hulp bij zelfdoding stapsgewijs wettelijk mogelijk maken, ook aan mensen jonger dan 75 jaar. De VVD is het met Pechtold eens, alhoewel Mark Rutte geen haast heeft met het voorstel. GroenLinks-leider Jesse Klaver deed een uitspraak die kenmerkend lijkt te zijn voor de moderne benadering van het probleem: “Ik geloof heilig in het recht op zelfbeschikking.” Maar hoe heilig is eigenlijk dit “recht op zelfbeschikking”?

 Een verlanglijstje namens het katholiek onderwijs voor de komende minister van Onderwijs. Iedere kabinetsperiode proberen de bewindslieden op het ministerie van Onderwijs hun stempel te drukken op het onderwijs. Onderwijs wordt gezien als de panacee voor de tekortkomingen van de samenleving. Of het nu gaat om het leren budgetteren, om roken, alcohol en drugs, om loverboys, seksualiteit, diversiteit, obesitas of maatschappelijke participatie, het onderwijs is er goed voor. De politiek houdt hiermee graag en zorgvuldig de illusie van de maakbaarheid van mens en maatschappij in stand.

 De Belgische Université Catholique de Louvain (UCL) heeft tot nader order de cursussen van filosofiedocent Stéphane Mercier opgeschort en is een disciplinaire procedure tegen hem begonnen. Dat meldt de krant Le Soir. Vorige week ontstond ophef na publicaties over een artikel van Mercier waarin hij betoogt dat abortus moord is. Hij had het artikel verspreid onder eerstejaars studenten in het kader van een cursus filosofie.

 Terwijl christenen in Jeruzalem feestelijk de heropening van de Heilig Grafkapel vierden, waarschuwden experts dat de overkoepelende Grafkerk op instorten staat. Er zijn dringend structurele herstelwerkzaamheden nodig om een “catastrofe” te vermijden, meldt Fides.

 Aan de openluchtmis die paus Franciscus afgelopen zaterdag in Monza vierde, namen naar schatting een miljoen mensen deel. Daarmee was het drukst bezochte Mis die de paus sinds zijn aantreden in Italië vierde. De Mis, waarbij vooraf 600.000 mensen werden verwacht, maakte deel uit van het eendaagse pastorale bezoek dat Franciscus aan Noord-Italië bracht.

 Onze missie is zorgen dat het bloed van de martelaren niet tevergeefs werd vergoten.” Dit zegt zuster Guadalupe van de dienaressBlauwe Zuster’ Maria de Guadalupe verbleef tussen 2011 en 2014 in Aleppo, waar zij onder meer werkzaam was binnen het studentenpastoraat. De religieuze aanschouwde met eigen ogen het leed van de oorlog, de christenvervolging en het aangrijpende geloofsgetuigenis van de vervolgde christenen.en van de Heer en de Maagd van Matará in een gesprek met Katholiek Nieuwsblad.