op apr 15, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus heeft de Mis van Witte Donderdag gevierd in een extra beveiligde gevangenis ten zuiden van Rome. Hij riep de gevangenen op om “elkaars dienaar te zijn”. Franciscus koos dit jaar de Paliano-gevangenis uit als locatie voor de Mis op Witte Donderdag. Paliano is de enige gevangenis in Italië waar voormalig maffialeden opgesloten zitten.

 Vorig weekend bestond het verdrag van Rome zestig jaar. Het jubileum werd niet erg uitbundig gevierd. De constructie Europa kraakt en lijkt de koers kwijt. In Rome werd gezocht naar een formule en doelstellingen die toekomstbestendig zijn. Die kwam er niet, terwijl men er niet ver voor had hoeven zoeken. Het feestje begon namelijk met een bezoek aan paus Franciscus in het Vaticaan. De paus riep zijn gasten op om van de Europese Unie meer te maken dan een verzameling “regels die moeten worden gehoorzaamd”. Als fervente voorstander van de EU ziet hij er een “levenshouding gebaseerd op waarden en idealen”.

 “Deze Jezus is geen ‘new age’ profeet, geen oplichter, integendeel: Hij is een zelfverzekerde Messias, een dienaar Gods”. Dat zei paus Franciscus in Rome tijdens zijn homilie op Palmzondag.

 De Inspectie van de Gezondheidszorg legde in 2011 een verplichte screening op kindermishandeling op aan Spoedeisende hulpafdelingen en Huisartsenposten nadat was gebleken dat er onvoldoende werd gesignaleerd.

 Bij twee aanslagen op koptische kerken in Egypte, zijn tenminste 36 doden en 94 gewonden gevallen. Een zelfmoordterrorist blies zich op in de overvolle Sint-Joriskerk in Tanta, ten noorden van Caïro. De koptische gemeenschap vierde er net de Mis van Palmzondag. Tenminste 25 mensen werden gedood, en 59 mensen raakten gewond. Iets later vond een tweede aanslag plaats in Alexandrië, net buiten de Sint-Marcuskathedraal. Officiële bronnen spreken van minstens elf doden en 35 gewonden. De kathedraal is de zetel van de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II. Die leidde op dat moment de Palmzondagmis in de kerk, maar bleef ongedeerd.

 Katholieke bisschoppen in Scandinavië en in Nederland hebben ontzet gereageerd op de terreuraanslag met een truck in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

 De oud-bisschop van Breda, mgr. Huub Ernst, wordt zaterdag 100 jaar oud. Hij is daarmee de op vier na oudste bisschop van de rooms-katholieke Kerk. De oudste (aarts)bisschop is mgr. Bernardino Piñera Carvallo (101) van het Chileense bisdom La Serena. Daarna volgen een Ecuadoriaan (101), een Spanjaard (101) en een Italiaan (100). Sinds missiebisschop André Sol m.s.c. vorig jaar op honderdjarige leeftijd overleed, was mgr. Ernst al de oudste Nederlandse bisschop.