op mei 13, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het bisdom doet er liever het zwijgen toe, maar pastoor Frank As maakt er in Sint-Michielsgestel geen geheim van. Hij is door de vorige bisschop aangesteld als exorcist. Twee à drie keer in de week komt hij in actie om boze geesten te verjagen. Niet zelden hoort hij de duivel grommen of sissen als hij het voorhoofd van een bezetene met wijwater dept. Soms komt hij op locatie, maar bij voorkeur vinden de sessies in zijn eigen kerk plaats. ,,Want daar voelt de boze geest zich niet thuis.”

 Honderden mensen lopen mee in stille protesttocht tegen pastoor in Reusel. Meelopen in een protestmars, eigenlijk past het niet bij de volksaard – of d’n aord, zoals ze hier zeggen – van de Reuselnaar. Des te opmerkelijker was de hoge opkomst vanochtend voor de stille tocht die Frank Rovers organiseerde uit protest tegen de Reuselse pastoor Karel van Roosmalen. ,,Dan moet het wel heel erg hoog zitten”, constateerde Ruud Truijers (72) uit Reusel.

 Hoe het CDA kan voorkomen dat het onherkenbaar wordt in de kabinetsformatie en de knappe verkiezingswinst tot een toevallige opleving verwordt. Het CDA voerde een knappe campagne, met een gezag en zekerheid uitstralende lijsttrekker en een programma dat ruimte creëerde naast Rutte. Zeker in het licht van de zeer hoge opkomst, het enthousiasme waarmee velen op met name GroenLinks stemden en de ‘premierbonus’ die Erdogan de VVD schonk.

 Van de Franse katholieken stemde zondag meer dan drie vijfde op presidentskandidaat Emmanuel Macron. Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd in opdracht van La Croix. 62% van de katholieken koos voor de onafhankelijke kandidaat.

 Hoeveel mensen kerken er nog? Hoeveel priesters zijn er nog? De ‘nog-vraag’ klinkt veel binnen de Kerk. Dat helpt parochies en gelovigen echter niet verder. Drie voorstellen die wél verder kunnen helpen. In parochies wordt vaak gesproken in termen van ‘nog’. Hoeveel vormelingen hebben jullie nog? En hoeveel mensen komen er nog naar de Mis? Dit spreken sluipt er o zo gemakkelijk in, maar helpt ons niet verder. Het gaat namelijk (onbewust) uit van een visie dat het christelijk geloof uiteindelijk ophoudt te bestaan. En de vraag is of dit zo is.

 De armoede in Venezuela neemt hand over hand toe. Dat zegt het hoofd van de Venezolaanse Caritas deze week in Katholiek Nieuwsblad. De Venezolaanse bisschoppen blijven zich intussen kritisch uitlaten over het “excessief geweld” tegen “legitiem protest”. “Mensen eten uit vuilnisbakken en ziektes als schurft steken weer de kop op.” Voorheen bestond er geen ondervoeding in Venezuela. Nu “lijdt 13% van de kinderen hieraan.