op mei 20, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De zeven Nederlandse bisdommen zijn toegewijd aan het onbevlekt hart van Maria. Dat gebeurde zaterdag 13 mei tijdens een plechtige vesperdienst in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. Alle Nederlandse bisschoppen en hulpbisschoppen én emeritus-aartsbisschop kardinaal Ad Simonis waren hiervoor speciaal naar Maastricht gekomen.

 Paus Franciscus heeft in Fatima Jacinta en Francisco Marto heilig verklaard. Hij deed dit tijdens een heilige Mis in het Portugese Mariabedevaartsoord. Het is honderd jaar geleden dat Maria daar voor het eerst verscheen aan Francisco (1908-1919) en Jacinta (1910-1920) en hun nichtje Lucia dos Santos. Voor Lucia, die karmelietes werd en in 2005 overleed, loopt een zaligverklaringsproces.

 Vorig weekend werd in het Brabantse Reusel een stille tocht gehouden waarbij het ontslag van de plaatselijke pastoor Karel van Roosmalen werd geëist. Volgens het bisdom ’s-Hertogenbosch is dat echter “niet aan de orde”, en moeten pastoor en parochianen eerst samen aan de tafel.

 Bij een aanval met een mes in de kathedraal van Mexico-Stad is maandag een priester levensgevaarlijk gewond geraakt, melden Mexicaanse media. Priester José Miguel Machorro Alcalá (55) werd na de avondmis werd aangevallen door een man met een mes.

 Bij een grootscheepse politieactie tegen de maffia in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië is een pastoor als een van de 68 verdachten aangehouden. Ook een leider van de katholieke hulporganisatie Misericordia is opgepakt.

 Paus Franciscus heeft de nieuwe Franse president, Emmanuel Macron, bij gelegenheid van diens ambtsaanvaarding succes gewenst.

 Van collega bisschop Jan Liesen, de huidige bisschop van Breda, kreeg de Bisschoppenconferentie het droevige bericht dat monseigneur Ernst, emeritus bisschop van Breda, vrijdagavond 19 mei 2017 is overleden. De bisschoppen voelen zich verbonden met bisschop Huub Ernst en bidden de komende dagen voor zijn zielenrust.