op mei 26, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Vorige week is oud-bisschop van Breda, Hubertus (Huub) Ernst overleden. De emeritus-bisschop vierde op 8 april jl. nog zijn honderdste verjaardag. Mgr. Ernst was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda.

 Een klooster als ‘the place to be’, het habijt als iets modieus en God als gastheer. In de nieuwe glossy ‘Klooster!’ laat uitgeverij Adveniat samen met de kloosterlingen zien dat kloosters geen gesloten plekken zijn met wereldvreemde bewoners, maar gastvrije omgevingen bewoond door mensen met interessante verhalen.

 Twee beelden van de enige Nederlandse paus Adrianus VI. Het ene staat in Utrecht: hier wordt hij voorgesteld als een ingetogen monnik. Het andere staat in L’Ampolla, aan de Spaanse oostkust tussen Valencia en Barcelona. Hier staat een man die een plan heeft: het hervormen van de rooms-katholieke Kerk.

 Voor het eerst in de geschiedenis van de katholieke Kerk wordt een Zweed tot kardinaal verheven. Zondag maakte het Vaticaan bekend dat paus Franciscus de katholieke bisschop van Stockholm, Anders Arborelius, in juni in het Kardinalencollege zal opnemen.

 Paus Franciscus ontving de Amerikaanse president Trump afgelopen woensdagochtend in het Vaticaan en sprak daar met hem onder meer over de interreligieuze dialoog, de christenvervolging in het Midden-Oosten en over de inzet voor vrede. “We kunnen vrede wel gebruiken”, beaamde Trump.

 De Belgische bisschoppen vinden dat er geen mogelijkheid tot euthanasie zou moeten bestaan voor niet-terminale patiënten met een psychische aandoening.