op jun 17, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch heeft zijn toestemming voor de oecumenische gebedsdienst op Roze Zaterdag in de Sint-Janskathedraal ingetrokken. Die wordt nu gehouden in de iets verderop gelegen protestantse Grote Kerk. De aankondiging dat de viering, die de opmaat vormt voor Roze Zaterdag, in de kathedraal gehouden zou worden, zorgde voor ophef in het bisdom. Na een discussie in de priesterraad schreef de bisschop een brief waarin hij zijn positie verhelderde en inging op het thema ‘Kerk en homoseksualiteit’.

 De studenten van het grootseminarie Rolduc hebben dinsdag 6 juni deelgenomen aan de befaamde Springprocessie in Echternach. Dat de regen met bakken uit de lucht viel, kon hen niet deren. Samen met duizenden andere pelgrims sprongen ze door het stadje tot aan het graf van de heilige Willibrord, de patroon van de Nederlandse kerkprovincie, die hier begraven ligt.

 Henyer García León en Geraldo de Vasconcelos zijn vorige week zaterdag 10 juni in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond tot priester gewijd. De wijding werd verricht door hulpbisschop Everard de Jong.

 Een klooster als ‘the place to be’, het habijt als iets modieus en God als gastheer. In de nieuwe glossy ‘Klooster!’ laat uitgeverij Adveniat samen met de kloosterlingen zien dat kloosters geen gesloten plekken zijn met wereldvreemde bewoners, maar gastvrije omgevingen bewoond door mensen met interessante verhalen.

 De capaciteit van vrouwen om een wereldwijde broederschap te bevorderen zou meer erkenning moeten krijgen. Dat zei paus Franciscus vrijdag tegen deelnemers aan een bijeenkomst van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog. Ze waren bijeen rond het thema ‘De rol van vrouwen in onderwijs richting universele broederschap’.

 De Raad van Kerken introduceert, samen met andere kerken en gemeenschappen in Nederland, het project ‘Kerkproeverij’, naar het succesvolle Britse voorbeeld ‘Back to church’, waarbij kerkleden hun familie, buren, vrienden of bekenden uitnodigen om weer mee te gaan naar de kerk. Ook de Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie wil in het actieweekend van 9 en 10 september mensen graag opnieuw verwelkomen in de kerk en zij nodigt allereerst de parochies van harte uit deel te nemen aan dit project.

 De inkomsten voor Rooms-Katholieke parochies uit Kerkbalans zijn in 2015 met 2,4 procent gedaald. In dat jaar werd ruim € 49 miljoen opgehaald met de Actie Kerkbalans, dat is € 1,2 miljoen minder dan in 2014 (- 2,4%). Deze daling valt wel iets lager dan in de voorgaande jaren. Dit blijkt uit de vandaag vrijgegeven cijfers over 2015.