Korte kerkberichten

op jun 24, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten

 Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch heeft zijn toestemming voor de oecumenische gebedsdienst op Roze Zaterdag in de Sint-Janskathedraal ingetrokken. Die wordt nu gehouden in de iets verderop gelegen protestantse Grote Kerk. De aankondiging dat de viering, die de opmaat vormt voor Roze Zaterdag, in de kathedraal gehouden zou worden, zorgde voor ophef in het bisdom. Na een discussie in de priesterraad schreef de bisschop een brief waarin hij zijn positie verhelderde en inging op het thema ‘Kerk en homoseksualiteit’.

Voor de verduistering van driekwart miljoen euro aan kerkgelden is een 78-jarige man uit Roermond donderdag in hoger beroep tot vijftien maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf veroordeeld. Het gerechtshof in Den Bosch vindt bewezen dat hij als penningmeester van twee parochies in Roermond in 2015 precies 752.477 euro overmaakte naar buitenlandse rekeningen. Daarvoor werd hij in eerste aanleg door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 21 maanden celstraf, waarvan veertien voorwaardelijk.

 Bijna negentig procent van de parochies in Limburg heeft regelmatig contact met een basisschool. In de meeste gevallen gaat het om de voorbereiding op sacramenten als eerste communie en vormsel. Daarnaast organiseert ongeveer een derde van de parochies rond feesten als Kerstmis en Pasen samen met de school een viering. Dit betekent dat er aan de basis een goed contact bestaat tussen de kerk en het hoofdzakelijk katholieke onderwijs.

 Het project om al het roerend religieus erfgoed in Limburg te inventariseren, gaat deze week officieel van start. Dinsdag (13 juni) zal gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg symbolisch de eerste foto in de database uploaden. Vandaag werd er alvast even geoefend in de abdijkerk in Thorn.

 Kardinaal Simonis, emeritus aartsbisschop van Utrecht en oud-voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, viert komende zondag, 18 juni, zijn 60-jarig priesterjubileum. Zijn priesterwijding vond destijds plaats op 15 juni 1957. Op uitnodiging van kardinaal Eijk, de huidige aartsbisschop van Utrecht, zal kardinaal Simonis dit jubileum in Utrecht vieren met een Heilige Mis in de St. Catharinakathedraal. Daarna is er voor de genodigden een receptie met lunch.

 In Schotland heerst zo’n “cultuur van angst” dat katholieken er nauwelijks over hun geloof durven te praten. Dat heeft de directeur van een bureau van de bisschoppenconferentie tegenover een Schotse parlementaire commissie gezegd. De meeste religieus gemotiveerde misdrijven in Schotland zijn gericht tegen katholieken. Volgens Horan zijn er “nog nooit zoveel geweest”.

 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden afgelopen donderdagochtend uiterst hartelijk ontvangen door paus Franciscus. “Uwe Heiligheid, wat een prachtige ontvangst”, waren de eerste woorden van de koning. Hij sprak ze uit in het Engels, nadat hij even daarvoor al twee keer “goedemorgen” in het Spaans had gezegd. Koningin Máxima, gekleed in het zwart, was zichtbaar ontroerd door de ontmoeting. “Uwe Heiligheid, het is fijn u weer te zien!”, zei ze in het Spaans tegen de Argentijnse paus.