op feb 13, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Protestantse kerken in Duitsland zijn de afgelopen jaren meer leden kwijtgeraakt dan de Rooms-Katholieke Kerk. Vooral in de voormalige DDR is de teruggang sterk.

 Als je niet oppast schrijf je de ‘successen’ toe aan je eigen inspanningen en de nederlagen aan de duivel. Wat een gevaarlijke valkuil. Daarom is het zo belangrijk om jezelf te toetsen aan de Bijbel. Wat zegt de Heere zelf?,” zegt prof. dr. Henk van den Belt in een video van Geloofstoerusting.

 Soms is het verfrissend en bemoedigend dat we ons als katholieken realiseren dat we tot een wereldkerk behoren. Zegt Frans Wiertz bisschop van Roermond.

 De FBI heeft een man gearresteerd die in naam van terreurgroep IS een aanslag wilde plegen in een Amerikaanse kerk, meldt CNN. Het plan van de 21-jarige Khalil Abu Rayyan viel in duigen toen zijn vader een pistool, kogels en een masker ontdekte.

 Dominee schrijft open brief aan gestopte Ajax-voetballer. “Opeens zit het erop. Je carrière. Gisteren ging je voor het laatst naar je werk. Ajax-Feyenoord was het decor van je afscheid,” schrijft Tim Vreugdenhil, kerkplanter in Amsterdam in een open brief aan John Heitinga (foto). Vorige weekend zette de voetballer van Ajax een punt achter zijn loopbaan.

 Indiase pastor vernederd op ezel door extremisten omdat hij iemand gedwongen tot christen wilden bekeren. Radicale hindoes ondervroegen hem en namen hem mee naar de stad. Daar schoren ze de helft van zijn haar weg, evenals zijn rechterwenkbrauw en snor. Vervolgens werd Avdhesh op een ezel gezet en paradeerden de extremisten met hem door de stad. Deze vernedering ging door totdat de politie ingreep en de pastor meenam voor verhoor.

 De ontmoeting tussen paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, afgelopen vrijdag in Cuba, is historisch uiterst interessant. Al bijna duizend jaar is er ruis op de lijn tussen de kerk van het Westen en die van het Oosten.

 De onderzoekers die woensdag in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature stelden dat niet alleen de biologische verwantschap tussen mensen, maar ook de religieuze band bepaalt of zij iets voor een ander overhebben, trappen een open deur in. Tegelijkertijd reduceren ze godsdienst tot een spel, concludeert prof. dr. M. J. Paul.

 Afgelopen zaterdag maakte het Vaticaan bekend dat een van de leden van de Pauselijke commissie voor de bescherming van minderjarigen op non-actief is gesteld. Het betrokken lid, Peter Saunders, zelf slachtoffer van misbruik, ontkende dat hij de commissie zou verlaten. Saunders heeft vaak geklaagd over de traagheid van de commissie en hij verwijt het Vaticaan dat het nog steeds niets doet met meldingen van misbruik door geestelijken.