op aug 5, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Zeven seminaristen uit het Welshe Cardiff wilden afgelopen zaterdag de priesterwijding van Peter McLaren vieren in een pub. Dat plan liep echter dusdanig anders dat ze in de dagen erop zelfs in verschillende Britse media verschenen. Na de priesterwijding in de kathedraal van Cardiff liepen de seminaristen The City Arms pub in waar het personeel hun aanzag voor een vrijgezellenfeest, doordat ze in zwarte toog met witte boord liepen. De bediening van de pub vroeg de mannen vervolgens vriendelijk het café te verlaten, omdat ze geen vrijgezellenfeesten binnen willen hebben.

 Kardinaal Wim Eijk roept het komende nieuwe kabinet op om een wetsvoorstel over voltooid leven niet goed te keuren. “Een nieuw kabinet zou een fataal besluit nemen, wanneer het bij wet het verlenen van hulp bij suïcide aan gezonde mensen mogelijk maakt.”

 Het oudste nog bestaande klooster van Nederland krijgt vanaf dit najaar nieuwe bewoners. In het kruisherenklooster in Sint Agatha komen dit jaar vier nieuwe bewoners van de vereniging ‘Het Groene Kloosterhuis.’ De vereniging is een dochter-organisatie van het Franciscaans Milieuproject, dat al ruim 25 jaar gehuisvest is in kasteel Stoutenburg bij Amersfoort. De nieuwe bewoners van het kruisherenklooster zijn de afgelopen periode ‘in de leer geweest’ bij de bewoners in Stoutenburg. Dit najaar verhuizen de vier nieuwe bewoners naar Sint Agatha en vanaf 2018 gaan zij ook activiteiten aanbieden die met natuur en spiritualiteit te maken hebben.

 De vliegramp met MH17 staat veel Nederlanders en mensen over de hele wereld op het netvlies. Nu – drie jaar later – kijken we terug op een periode van verdriet, woede, onbegrip, maar we herdenken ook. Afgelopen maandag is een monument onthuld voor de slachtoffers. Vanuit de gemeente Hilversum waren 15 slachtoffers te betreuren. Pastoor Jules Dresmé uit Hilversum heeft zijn grote betrokkenheid getoond door het bijstaan van de nabestaanden en gaf een toespraak bij de onthulling van het monument.

 Pascal’: we kennen de naam als de eenheid waarmee druk wordt gemeten en er is ook een computertaal met die naam ‘pascal’. Terecht want Blaise Pascal (1623–1662) was een groot wis- en natuurkundige. In een recent interview met het Italiaanse blad ‘La Repubblica’ zei paus Franciscus dat Pascal zalig zou moeten worden verklaard.

 Paus Franciscus heeft zijn medeleven betoond met de overleden Britse baby Charlie Gard en diens ouders. Ik vertrouw de kleine Charlie toe aan de Vader en bid voor zijn ouders en allen, die hem in het hart gesloten hebben”, liet de paus vrijdagavond weten via zijn Twitteraccount @Pontifex.