op aug 12, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In Jeruzalem hebben archeologen historische sporen gevonden van een verwoesting ruim 2600 jaar geleden, zo meldt The Times of Israel. Dit is gelijk aan de aan de datering wanneer de stad volgens de Bijbelse profeet Jeremia verwoest is, 586 jaar voor Christus. De archeologen hebben kamers gevonden die met as bedekt zijn. In de kamers zijn verschillende artefacten gevonden waaronder een uniek Egyptisch beeld van een naakte vrouw. Daarnaast is ook veel stukgeslagen keramiek gevonden welke zegels draagt die zeer kenbaar zijn voor de “eerste tempelperiode” in Jeruzalem.

 Bij een schietpartij in een volle kerk in Nigeria zijn vorige week zondagmorgen minstens elf doden en tientallen gewonden gevallen. Dat melden verschillende media. Het zou niet om een aanslag door Boko Haram gaan, maar om een “lokaal conflict”, aldus de politie.

 Wanneer er geen priester of diaken beschikbaar is, mag ook een vrouw een kerkelijke huwelijksinzegening leiden. Dat heeft de bisschop van het Canadese bisdom Rouyn-Noranda bekend gemaakt na verkregen toestemming van het Vaticaan, meldt de Catholic Herald.

 De Venezolaanse bisschop Mario Moronta heeft de nationale garde opgeroepen van zijde te wisselen. “Wij roepen de veiligheidstroepen op zich achter de kant van de mensenrechten te scharen”, aldus de bisschop van San Cristobal voor Radio Vaticaan.

 Een priester, die in mei in de kathedraal van Mexico Stad werd neergestoken, is vorige week aan de gevolgen ervan overleden. Dat heeft het aartsbisdom bekend gemaakt.

 Het agrarische familie- en gezinsbedrijf staat onder druk. De katholieke sociale leer biedt een oplossing. Vorige week was ik als CDA-Europarlementariër met mijn Europese en CDU-collega’s op de zomerreceptie van de Industrie- und Handelskammer in Stralsund. Daar sprak ik met bondskanselier Angela Merkel, die op campagne was in haar eigen kiesdistrict aan de Oostzee in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Ook daar benadrukte men het belang van het familiebedrijf voor onze samenleving en economie.

 Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, de tweede man van het Vaticaan, reist van 20 tot 24 augustus naar Moskou voor een gesprek met de Russische president Wladimir Putin. Ook staat een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill I op het programma.