op aug 19, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Jaarlijks op 15 augustus vierde de katholieke kerk het feest van Maria Tenhemelopneming. In populaire vakantielanden zoals Frankrijk en Duitsland, is deze feestdag een wettelijk vrije dag. Door veel reizende vakantiegangers en het lange weekend vanwege de feestdag, zorgt deze combinatie voor een topdrukte op de Europese snelwegen. Ook zijn veel winkels op maandag en dinsdag in deze landen gesloten.

 Op initiatief van de Raad van Kerken wordt in het weekend van 9 en 10 september de campagne kerkproeverij gehouden. Het concept is ‘simpel’: nodig op zaterdag of zondag iemand uit om mee naar de kerk te gaan. Tijdens een feestelijke kick-off op vrijdag 1 september, geeft men in Amersfoort de aftrap voor de kerkproeverij. De kerkproeverij is een initiatief van Raad van Kerken samen met IZB en Missie Nederland. Daarnaast worden de organisaties ondersteund door mediapartners KRO-NCRV en de EO.

 Sinds donderdag 27 juli heeft bisdom Rotterdam de website holymass.nl online. Deze website brengt een groot deel van de internationale eucharistievieringen in de migrantenparochies en –gemeenschappen in kaart. Bisdom Rotterdam heeft een groot aantal katholieke migrantenparochies, zoals bijvoorbeeld de parochie La Sagrada Familia in de stad Rotterdam voor Spaanstaligen en de Franstalige parochie Tous les Saints in Den Haag.

 Vanaf begin 2016 is het mogelijk om een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen voor vrijwilligers binnen de Rooms-Katholieke Kerk die werken met minderjarigen en met mensen met een verstandelijke beperking. De gratis VOG regeling is goed geland in de parochies en is voorlopig verlengd tot eind 2017.

 De commissie die in Australië seksueel misbruik door kerkelijke medewerkers onderzoekt wil dat in geval van misbruik het biechtgeheim wordt opgeheven. Priesters die in de biecht van seksueel misbruik horen maar daar geen aangifte van doen zouden strafbaar gesteld moeten worden, aldus de overheidscommissie.

 Een 62-jarige predikant en missionaris werd ruim twee jaar geleden veroordeeld tot levenslange opsluiting in een Noord-Koreaans strafkamp. Zaterdag keerde hij terug in Canada.

 Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de terroristische aanslag in het Spaanse Barcelona. Donderdagavond vielen daarbij ten minste twaalf doden en raakten tientallen mensen gewond.