op aug 26, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het systeem van de Duitse kerkbelasting is niet meer van deze tijd, onrechtvaardig en vertraagt. Daarom moet het worden afgeschaft. Dat zegt prof. Ulrich Hemel, directeur van het Instituut voor Sociale Strategie, in een essay in ‘Welt am Sonntag’. “Als slechts 55% van de bevolking zich katholiek of evangelisch-luthers noemt, en een derde van hen geen inkomstenbelasting betaalt, dan wordt de merkwaardigheid van het huidige systeem zichtbaar”, aldus de katholieke theoloog Hemel. In Duitsland wordt bij geregistreerde kerkleden 8 tot 9 procent van de loonbelasting door de werkgever overgemaakt naar de Kerk waartoe de werknemer behoort, de zogeheten ‘Kirchensteuer’.

 Een Roemeense bisschop heeft zijn functie neergelegd, na een seksschandaal. Er was een video opgedoken waarop te zien was dat hij seks had met een mannelijke student. Bisschop Corneliu Barladeanu (51) blijft erbij dat hij onschuldig is. Hij zou zijn opgestapt ‘om de rust in de kerk te bewaren’. Deze week was een video opgedoken waarop te zien is dat Barladeanu seks heeft met een man. Het is niet het enige schandaal dat de Roemeense kerk plaagt. Eerder was ook al een priester die seks had met een man. Vooral het feit dat het om homoseksualiteit gaat, zorgt voor veel ophef bij kerkgangers.

 Zowel de provincie Limburg alsook de gemeente Roermond stellen elk 100.000 euro ter beschikking aan de stichting Renovatie Kathedraal Roermond voor het nieuwe orgel van de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dat hebben het Limburgs Parlement en de Roermondse gemeenteraad onlangs besloten. Daarmee is nog slechts € 59.000 nodig om het orgel helemaal af te bouwen. Naar verwachting is het orgel volgend jaar zomer gereed.

 Het aantal antikatholieke haatmisdrijven in Schotland neemt zulke zorgwekkende vormen aan dat de Kerk maatregelen eist van de overheid. Die lijkt zich er niet druk over te maken. Vertegenwoordigers van de katholieke Kerk willen direct na het zomerreces een gesprek met betrokken ministers in het parlement, meldt The Scotsman. Zij willen dat de overheid erkent dat veruit de meeste religieuze haatmisdrijven tegen katholieken gericht zijn.

 De wereldwijde enquête onder jongeren die het Vaticaan online houdt, is in het Nederlands vertaald en staat sinds donderdag 6 juli online. Jongeren tussen de 16 en de 29 worden opgeroepen de vragenlijst in te vullen.

 Veel grootouders wordt tot hun spijt contact met hun kleinkinderen onthouden. Het zou goed zijn als de overheid erkent dat de familieband voldoende is om aanspraak te maken op contact met de kleinkinderen.