op sep 2, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In Weert zijn mogelijk de contouren van een verdwenen kloosterkerk gevonden. Het gaat om de kerk van het Klooster Maria Wijngaard aan de Maasstraat, pal naast de Martinuskerk. Tijdens grondradaronderzoek in opdracht van de geschied- en oudheidkundige kring De Aldenborgh in Weert zijn fundamenten ontdekt die mogelijk van de 16e-eeuwse kloosterkerk kunnen zijn. In het klooster dat al van 1442 dateert wonen momenteel de zusters Birgittinessen.

 De reis van paus Franciscus naar Colombia zal in het teken staan van de gerechtigheid en de vrede. Momenteel vinden de laatste voorbereidingen plaats. Dit is een wonderbaarlijk bezoek voor de bevolking van Colombia, zegt legerbisschop Fabio Seuscún Mutis, organisator van het bezoek. De pausreis kreeg passend als thema: Demos el primer paso (laat ons de eerste stap zetten).

 In 2016 werden iets meer huwelijken gesloten dan het jaar ervoor. Het aantal partnerschapsregistraties vertoont de laatste jaren een sterker stijgende lijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van recent gepubliceerde cijfers. Over de langere termijn gezien wordt er minder getrouwd. De afgelopen jaren is het aantal huwelijkssluitingen vrij stabiel rond de 65 duizend. In 2016 trouwden 65.200 paren, een procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde partnerschappen vertoont een stijgende lijn, en was met 15.700 bijna een kwart hoger dan in 2015. Partnerschappen zijn juridisch vrijwel gelijk aan het huwelijk, sinds 2014 wordt ook automatisch het vaderschap toegekend.

 Hoewel officieel tegengesproken, waren vorige week zondag rond het angelusgebed van paus Franciscus duidelijk extra veiligheidsmaatregelen genomen. Aanleiding is een videoboodschap van de islamitische terreurbeweging IS waarin paus Franciscus expliciet als doelwit voor een aanslag wordt genoemd. Zaterdag was er alarm over een onbekende drone in de buurt van het Vaticaan.

 Een deel van de Reuselse parochianen ziet pastoor Karel van Roosmalen liever vandaag dan morgen vertrekken. Bisdom Den Bosch vergadert vrijdag over de situatie. Heeft Karel van Roosmalen zijn langste tijd gehad als pastoor in Reusel-De Mierden? De staf van bisdom Den Bosch vergadert vrijdag over de situatie in de Clemensparochie, waar het al jaren rommelt rond de pastoor.

 Paus Franciscus zal van 27 tot 30 november in Myanmar zijn. Dan reist hij door naar Bangladesh waar hij tot en met 2 december blijft. Vaticaans woordvoerder Greg Burke liet weten dat de paus in Myanmar naast de hoofdstad Yangon ook de stad Nay Pyi Taw zal bezoeken. In Bangladesh gaat hij naar de hoofdstad Dhaka. “Het programma voor het bezoek wordt binnenkort gepubliceerd”, zo beloofde Burke.