Korte kerkberichten

op sep 9, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten

 In het Engelse Norwich heeft de plaatselijke St.-Thomas Church twee weken geleden het nabij de kerk gelegen café The Mitre (De Mijter) heropend. De kerk kocht de pub anderhalf jaar geleden voor een half miljoen pond nadat de vorige uitbater, een Chinees afhaalrestaurant, het pand had verlaten. Het café is verbouwd voor nog eens 100.000 pond. De kerk wil de kroeg inzetten als een laagdrempelige en toegankelijke manier om mensen bekend te maken met het christelijke geloof, het woord van God en de kerk.

 Op een overvol Sint-Pietersplein in Rome verklaarde sprak paus Franciscus precies een jaar geleden de heiligverklaring van Moeder Teresa uit. Dat betekent dat dit jaar haar gedachtenis voor het eerst op de liturgische kalender staat. Komende dinsdag 5 september viert de Kerk voor het eerst het feest van de heilige Teresa van Calcutta.

 De Amerikaanse dominicanessen in Sittard houden vanaf komende week weer hun ‘christelijk café’. Dit is een reeks gespreksavonden voor jongeren in een informele sfeer. Tijdens de bijeenkomsten in de parochiezaal van de Sittardse wijk Overhoven worden fundamentele vragen van het katholiek geloof met jongeren besproken.

 Wat er in Charlottesville is gebeurd, was schokkend, maar droeg de kiemen van de oplossing al in zich. Ooit kwam de Ku Klux Klan vooral ’s nachts naar buiten, fakkels in de hand en hun gezichten bedekt met puntmutsen met spookachtige openingen voor de ogen en mond. Ze waren in groten getale aanwezig in Charlottesville, Virginia, midden augustus. Hun gezichten waren ongemaskerd, onverschrokken, schaamteloos. Ze voegden zich bij honderden andere white supremacists die protesteerden tegen het besluit uit februari van de gemeenteraad om een standbeeld uit het Lee-park te verwijderen.

 Duizenden katholieken hebben dinsdag geprobeerd de sloop te verhinderen van hun kerk in Wangcun in de zuidoostelijke provincie Shanxi. Volgens de jongste berichten vooralsnog met succes. Gelovigen en priesters in albe en stola verzamelden zich in de regen rond het kerkgebouw om de slopers te weerhouden van hun werk. Hardop baden zij dat God “hun harten minder hard” zou maken en dat zij zich zouden houden aan de wet die godsdienstvrijheid garandeert.

 Paus Franciscus is bij zijn aankomst afgelopen woensdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá enthousiast ontvangen door honderdduizenden mensen. Het is de eerste keer dat de Latijns-Amerikaanse paus een bezoek brengt aan Colombia.

 Paus Franciscus heeft tijdens zijn reis naar Colombia een telegram gestuurd naar Koning Willem Alexander. Op het moment dat hij in de Caraïbische eilanden over Nederlands grondgebied vloog, bracht hij zijn beste wensen en gebed via de koning over aan de inwoners van de eilanden. Ook staatshoofden en vorsten van andere landen waar de paus overheen vloog ontvingen een bericht: Frankrijk, Portugal, Spanje, Verenigde Staten en Nederland.