op sep 16, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 400 overleden weeskinderen zouden in een anoniem massagraf liggen in Schotland. Ze woonden allemaal in hetzelfde weeshuis dat door katholieke nonnen werd geleid, schrijft The Guardian. Het gaat om Smyllum Park in Lanark. De Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul zwaaiden er meer dan een eeuw de scepter. De instelling sloot in 1981 haar deuren. Er woonden in totaal meer dan 11.000 kinderen. Twee mensen die als kind in Smyllum Park woonden vertelden eerder dat veel kinderen er werden mishandeld en vernederd. De nonnen ontkennen dit, maar het is wel opvallend dat het sterftecijfer er drie maal hoger was dan gemiddeld.

 Paus Franciscus is afgelopen zondag lichtgewond geraakt aan zijn wenkbrauw na een bruuske remactie van de pausmobiel in de Colombiaanse stad Cartagena. Hij bloedde licht, had bloedvlekken op zijn witte soutane. Toch vervolgde hij zijn tocht door de metropool waar hij door honderdduizenden mensen enthousiast werd ontvangen. Cartagena is de laatste stad die Franciscus aandoet tijdens zijn vijfdaagse reis door Colombia.

 De Sint Maarten parochie in de Bollenstreek heeft aangekondigd komend weekend geld in te zamelen voor getroffenen op het eiland Sint Maarten. Het eiland werd vorige week getroffen door orkaan Irma en in heel Nederland komen initiatieven op gang. Vanuit Nederland komt de hulp steeds meer op gang en de eerste hulpmiddelen komen aan het op het eiland. Dit gaat volgens autoriteiten, vanwege de omstandigheden, nog zeer moeizaam.

 De ‘lachende paus’ Johannes Paulus I, Albino Luciani kan volgens I.Media op korte termijn eerbiedwaardig en zalig verklaard worden. Het pontificaat van Paus Johannes Paulus I duurde slechts 33 dagen. Albino Luciani is kort na zijn overlijden bekend geworden als de ‘lachende paus’. Deze naam kreeg hij door zijn vriendelijke uitstraling. Daarnaast was hij voor veel mensen een voorbeeld in nederigheid, waar hij ook naar verwees in zijn wapenspreuk: ‘Humilitas’.

 Ook de kerkklokken van het Filipijnse aartsbisdom Manilla zullen vanaf 14 september ’s nachts luiden uit protest tegen de duizenden doden als gevolg van de ‘oorlog tegen drugs’. Daartoe heeft kardinaal Luis Antonio Tagle opdracht gegeven. De Filipijnse bisschoppen protesteren steeds nadrukkelijker tegen de onophoudelijke moorden op vermeende drugscriminelen door politiemensen en burgerwachten. Vooral armen zijn daarvan het slachtoffer.

 De 56-jarige Colombiaanse Consuelo Cordoba had een afspraak staan om op vrijdag 29 september euthanasie te laten plegen. Een ontmoeting met paus Franciscus in de nuntiatuur van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, bracht haar op andere gedachten.