op feb 20, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De inwoners van de Duitse plaats Bünde zijn tegenwoordig extra alert in de supermarkt en op straat. Een onbekende laat in het stadje in Noordrijn-Westfalen namelijk op allerlei plekken enveloppen met briefjes van vijftig euro achter. In de enveloppen zat naast het geld ook een kaartje met een tekst uit het Oude Testament: “De Heer is mij verschenen van verre tijden. Ik heb u liefgehad met een eeuwige liefde; daarom heb ik u getrokken met goedertierenheid. Jeremia 31.3.”

 De Domkerk in Utrecht was in de middeleeuwen het centrum van religieuze én politieke macht. Diverse grafmonumenten en schilderingen van voor de Reformatie zijn bewaard gebleven. Elk jaar weer wordt er een bezoekersrecord geboekt. In 2015 bezichtigden 371.590 mensen, onder wie veel buitenlanders, de Domkerk. Dat waren er ruim 45.000 meer dan in 2014.

 Paus Franciscus heeft de Mexicanen op het hart gedrukt niet te vallen voor de duivel en de verleidingen van rijkdom en corruptie te weerstaan. Hij deed dat zondag tijdens een mis voor meer dan 300.000 gelovigen in Ecatepec, een van drugs en geweld doortrokken stad met 1,6 miljoen inwoners aan de rand van Mexico-Stad.

 Afgelopen week werd er in de Amsterdamse Jeruzalemkerk een dienst gehouden waarin de muziek van Johnny Cash een grote rol speelt. De protestantse gemeente in De Baarsjes hoopt dat bezoekers geraakt worden door de songs van de Amerikaanse countrylegende.

 Het Vaticaan ontkent dat de relatie tussen wijlen paus Johannes Paulus II en de Amerikaans-Poolse filosofe Anna-Teresa Tymieniecka meer om het lijf had dan een vriendschap. De makers van een BBC-documentaire over een mogelijke liefdesrelatie tussen de twee produceren “meer rook dan vuur”, liet een Vaticaanse functionaris weten aan de Britse krant The Guardian.

 Schuldhulpmaatjes doen een „belangrijk werk” door mensen met geldzorgen onder meer „perspectief en nieuwe moed” te geven. Dat zei koningin Máxima afgelopen woensdag in de Hooglandse Kerk in Leiden bij de viering van het 5-jarig bestaan van SchuldHulpMaatje Nederland.

 Tijdens zijn bezoek aan de Mexicaanse plaats Morelia heeft paus Franciscus zich even van een andere kant laten zien. De kerkvorst verloor zijn geduld toen hij aan zijn mouw werd getrokken door iemand uit het publiek. De paus raakte daardoor uit balans en zou zijn gevallen als zijn beveiligers hem niet hadden vastgegrepen. Hij sprak de dader streng toe: “Doe niet zo egoïstisch.

 Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het huwelijksrecht aanpassen. Het trouwen in gemeenschap van goederen zou niet meer standaard moeten zijn. Wie dat nog wil zal dat bij de notaris moeten regelen, zoals nu huwelijkse voorwaarden geregeld moeten worden.