Korte kerkberichten

op okt 14, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten

 Bisschop Frans Wiertz van Roermond kondigt in een brief aan alle gelovigen in zijn bisdom aan dat hij met ingang van 2 december aanstaande zijn taken als bisschop van Roermond neerlegt. De brief wordt dit weekeinde in alle parochiekerken in Limburg voorgelezen of op een andere wijze gepubliceerd. de rooms-katholieke kerk worden bisschoppen geacht om bij het bereiken van hun 75elevensjaar hun ontslag aan te bieden aan de paus. Bisschop Wiertz hoopt op 2 december deze leeftijd te bereiken. Om die reden heeft hij enkele maanden geleden zijn ontslag aan paus Franciscus aangeboden en inmiddels ook een positieve reactie van hem ontvangen.

 Meer dan vijfhonderd mensen van vele nationaliteiten kwamen afgelopen zondag samen in de Sint Jan van Den Bosch voor het vieren van de ‘Dag van de Wereldkerk’. Het grote aantal nationaliteiten kwam tot uitdrukking in de vele vlaggen die bij aanvang van de Heilige Mis naar het altaar werden gedragen. Ook waren vele kerkgangers in de eigen dracht van het eigen land of volk gekleed. Hoofdcelebrant was mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, die de rond 550 aanwezigen opriep de handen ineen te slaan voor de opbouw van de Kerk en over kleinzieligheden heen te stappen.

 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verklaart vorige week in Katholiek Nieuwsblad dat de gruweldaden van Islamitische Staat “hoogstwaarschijnlijk genocide” te noemen zijn, maar dat een officieel antwoord op het genocide-vraagstuk van de volgende regering moet komen. De PvdA-minister reageert daarmee op kritiek van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, eveneens in KN, die de Nederlandse regering laksheid verwijt.

 De beeldvorming in Groot-Brittannië van mensen met een beperking is zo negatief dat dit kan leiden tot geweld, zo niet moord of euthanasie. Dat stelt de voorzitter van de VN-commissie voor de Rechten van Mensen met een Beperking UNCRPD, Theresia Degener in een nog ongepubliceerd interview met de BBC.

 Antoine Bodar vond zijn optreden in een uitzending van De Wereld Draait Door een dieptepunt. De priester, schrijver en presentator raakte zeer geëmotioneerd over de manier waarop hij in de uitzending uit 2011 werd benaderd. Een strafrechtadvocaat (Jan Boone, red.) betoogde uitvoerig dat de kerk een misdadige instelling was en Jan Mulder, met wie ik nota bene een commercial voor de Postbank heb gemaakt, riep dat ik die vreselijke club eens moest verlaten. Toen stond het huilen mij nader dan het lachen. Ik had moeite om niet in tranen uit te barsten”, zegt Bodar in een interview in Elsevier.

 Het grootste Mariabedevaartsoord van Brazilië, Aparecida, verwacht donderdag rond 600.000 bezoekers in verband met zijn 300-jarig bestaan. Voor deze gelegenheid heeft paus Franciscus een gouden roos gestuurd. Het Mariaoord in het zuidoosten van Brazilië kreeg twee keer eerder een gouden roos, in 1967 en 2007.