op okt 21, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 ‘De positie van de omstreden Reuselse pastoor Karel van Roosmalen staat niet ter discussie.’ Een zin van dergelijke strekking viel de voorbij jaren vaak te lezen. Maar na een aaneenschakeling van akkefietjes verlaat de pastoor dan toch zijn parochie, uit eigen beweging. Dat vertelde hij dit weekend aan zijn parochianen. Veel van die kerkgangers fietsten achteraf vermoedelijk fluitend naar huis. Van Roosmalen had op zijn zachtst gezegd een lastige relatie met zijn schapen. Zo was er dat geschil over een ‘gegijzeld’ Mariabeeld. Het beeld stond in Lage Mierde. Samen met andere beelden en kelken was het te bewonderen in de kapel bij zorgcentrum Lindenhof. Van Roosmalen nam Maria mee als pressiemiddel om 5000 euro terug te krijgen. Geld dat een eerder parochiebestuur had verstrekt aan de dorpsraad om een nieuwe kapel te bouwen.

 Kerken die aangesloten zijn bij SILA (Stichting Interkerkelijke Leden Administratie) mogen volgens het nieuwe regeerakkoord blijven rekenen op gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie. Dat betekent dat wijzigingen door overlijden of verhuizen van kerkleden door een slim systeem worden doorgegeven aan de lokale kerken.

 Een miljoen kinderen wereldwijd hebben op woensdag 18 oktober om 09.00 uur de rozenkrans gebeden voor wereldvrede. De gebedscampagne staat in het bijzonder in het teken van kinderen in Syrië: “de onschuldige slachtoffer van een eindeloze oorlog”, aldus de website. Iedereen kon op die op woensdag 18 oktober om 09.00 uur mee bidden na aanmelding.

 Paus Franciscus zal op 5 mei 2018 in Rome een internationaal evenement bijwonen waarin het 50-jarig jubileum van de Neocatechumenale Weg wordt gevierd. Dit werd afgelopen weekend bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Neocatechumenale Weg in Nederland.

 Maurizio Pallù (63) was eerder als pastoor werkzaam in Nederland. De Italiaanse priester werd vrijdag in Nigeria ontvoerd. De priester is verbonden aan de Neocatechumenale Weg en was namens die beweging een aantal jaar als missionaris in Nederland. Hij was pastoor in Haarlem en Heerhugowaard.

 Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan de hoofdzetel van de
Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de VN in Rome de regeringen wereldwijd opgeroepen om de honger en de opwarming van de planeet te bestrijden en zich in te zetten voor de beëindiging van conflicten. Die factoren samen zorgen ervoor dat mensen bereid zijn om alles te op het spel te zetten op zoek naar dagelijks brood en een menswaardige toekomst.
 God vraagt ons te leven volgens de ware liefde, “om de gelatenheid en de uitspattingen van onze humeurige en luie ‘ik’ te overwinnen”, aldus paus Franciscus zondag tijdens de heiligverklaring van 35 nieuwe heiligen. Op het Sint Pietersplein werden vorige week zondagochtend de Braziliaanse priesters Andrea de Soveral en Ambrogio Francesco Ferro heilig verklaard. Ook Matteo Moreira en 27 andere Braziliaanse martelaren die omkwamen in 1645 werden heilig verklaard. Net als de Mexicaanse Christoforo, Antonio en Giovanni, die alle drie stierven als martelaar. Ook de Spaanse priester Faustino Miguez (1831-1925) en de Italiaanse priester Angelo da Acri (1669 – 1739) werden heilig verklaard.