op okt 28, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Niet het aantal mensen, maar armoede is de oorzaak van honger en de achteruitgang van het milieu. Dat zei Steve Mosher, voorzitter van het Instituut voor Bevolkingsonderzoek (PRI), tijdens de Internationale online Conferentie voor Bevolkingscontrole (ICPC). “Er is geen enkele basis om te beweren dat overbevolking de oorzaak van honger is”, aldus Mosher. “Er is zelfs geen basis om te beweren dat overbevolking überhaupt bestaat.” “Wij produceren nu 70% meer voedsel op maar weinig meer grond dan in 1960. Je kunt zeggen dat wij de laatste 55 jaar de voedselproductie op dezelfde hoeveelheid land bijna hebben verdubbeld.”

 Dit weekeinde (21/22 oktober) wordt in de katholieke kerk Wereldmissiedag of Missiezondag gevierd. Gelovigen overal ter wereld zetten zich dan in voor gelovigen elders. Ze laten op die manier zien dat ze allemaal tot dezelfde wereldkerk behoren. Veel parochies zullen dit weekeinde in de vieringen aandacht aan het thema besteden. Ook wordt er gecollecteerd voor het werk van Missio/Pauselijke Missiewerken.

 Een humanitaire crisis ontvouwt zich nu bijna een half miljoen Rohingya uit Myanmar onderdak hebben gevonden in buurland Bangladesh. De Myanmarese regering en staatshoofd Aung San Suu Kyi lijken de ogen te sluiten. Het is te hopen dat de paus hen wakker kan schudden.

 Onder grote belangstelling heeft de Nederlandse zuster Maria Koningin van Vrede Timmermans zondag in de Haarlemse St.-Bavokathedraal haar eeuwige geloften afgelegd. Ze is daarmee de vijftiende Nederlandse die volledig is toegetreden tot de Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará, beter bekend als de ‘Blauwe Zusters’.

 De tendens om baby’s met afwijkingen te aborteren berust op een sterk vooroordeel tegen mensen met beperkingen. Dat zei paus Franciscus afgelopen zaterdag tot de deelnemers aan een internationale conferentie over mensen met beperkingen.

 Volgens het Jaarboek van de Katholieke Kerk is het aantal gelovigen wereldwijd in het kalenderjaar 2015 gestegen naar bijna 1,3 miljard katholieken. Dit is goed voor bijna 17,7 procent van de totale wereldbevolking. In alle continenten wereld is er in vergelijking met 2014 een stijging te zien, behalve in Europa. Daar daalde het aantal katholieken met 0,21 procent.

 Broeder Hans van Bemmel woont sinds enkele weken als enige franciscaan tussen negen minderbroeders kapucijnen in het kapucijnenklooster in ’s-Hertogenbosch. In de zomer van 2018 zullen de kapucijnen verhuizen naar Tilburg. Een franciscaanse gemeenschap, waaronder veel jongere broeders, zal dan haar intrek nemen in het klooster. In een interview met Katholiek.nl vertelt broeder Hans over de toekomstplannen in het ‘nieuwe’ klooster.