op nov 4, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Voor veel mensen is het niet meer vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan. Ook niet voor een uitvaart. Parochies maken het regelmatig mee dat mensen, die hun leven lang trouw naar de kerk zijn gegaan, bij hun overlijden zonder kerkelijke uitvaart worden begraven of gecremeerd. Vaak wordt door de nabestaanden als argument gebruikt dat ze zelf “niet meer zoveel met het geloof hebben”. Maar daarmee onthouden ze hun overleden vader, moeder of grootouder die wel gelovig was, een belangrijke gebeurtenis: namelijk een kerkelijk afscheid. Bovendien ontnemen nabestaanden die zo redeneren, ook zichzelf de mogelijkheid om geraakt en getroost te worden door de woorden en rituelen die de kerk daarvoor al eeuwen heeft.

 De uitgever van de jongerencatechismus en bijbel YouCat bevestigen dat zij binnenkort een nieuwe kindercatechismus uitbrengen: KidsCat. In 2011 werd de eerste jongerencatechismus van YouCat in het Duits gepubliceerd en deze is inmiddels vertaald in 72 talen. In 2016 bracht YouCat een jongerenbijbel op de markt met een voorwoord van paus Franciscus.

 Het regeerakkoord voor de komende vier jaar stemt wat het ongeboren leven betreft tot dankbaarheid. Maar er zijn ook ontwikkelingen die blijvend aandacht vragen. In elk geval stimuleert het nieuwe regeerakkoord om het debat over medisch-ethische onderwerpen te intensiveren. Dit is vooral nodig vanuit de overtuiging dat het ongeboren leven beschermwaardig is.

 Volgens de Duitse kardinaal Gerhard Ludwig Müller was de protestantse Reformatie, die Maarten Luther vijfhonderd jaar geleden inzette, geen “hervorming” maar een “revolutie”, “tegen de Heilige Geest”. Hij reageert met het stuk op uitlatingen van de secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppenconferentie, mgr. Nunzio Galantino. Die zei dat de Reformatie van Maarten Luther in 1517 “een gebeurtenis van de Heilige Geest” was, en dat de Reformatie overeenkomt met “de waarheid uitgedrukt in het gezegde ‘Ecclesia semper reformanda’ (‘De Kerk moet altijd worden hervormd’).

 Eerlijkheid duurt het langst en dat geldt ook voor de Paus. Hij heeft nu toegegeven dat hij regelmatig in slaap sukkelt tijdens het bidden. ,,Dat gebeurt soms wel ja.” De heilige Theresa deed het ook regelmatig’, zei hij in het televisieprogramma Catholic TV2000. Volgens paus Franciscus is in slaap vallen tijdens het gebed bevredigend voor God. ,,Voor Christenen voelt het alsof ze als kinderen in de armen van hun vader liggen.”

 Mgr. Jos Punt, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, spreekt in Katholiek Nieuwsblad van vrijdag 3 november over zijn visie op de toekomst van de katholieke Kerk in Nederland. Als hoopvol teken ziet hij “een brede laag mensen die leegte ervaart, die zoekt naar zingeving”. Op die groep moeten we ons volgens mgr. Punt als Kerk richten. “Niet met PR-campagnes, maar van persoon tot persoon.”