op nov 11, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De zaligverklaring van paus Johannes Paulus I komt steeds dichterbij. Dinsdag buigt de Congregatie voor Zalig- en Heiligverklaringen zich over de vraag naar de ‘heldhaftige deugdenbeoefening’ door Albino Luciani (1912 – 1978). Diezelfde dag verschijnt een boek dat claimt de oorzaak van diens plotse dood te hebben achterhaald. Dat schrijft vaticanist Andrea Tornielli van La Stampa. Hij stelt ook dat paus Franciscus het decreet van de heldhaftige deugdenbeoefening van zijn voorganger op dinsdag of woensdag zal tekenen, en dat er twee mogelijke wonderen op voorspraak van ‘JP I’ onderzocht worden.

 De katholieke bisschoppen in de VS treuren om de meer dan 26 doden die zondag vielen bij een schietpartij in een kerk in de Amerikaanse staat Texas. Tegelijk wijzen ze op het “fundamentele probleem” waar de VS mee kampen. “Een cultuur van het leven mag zinloos wapengeweld in al zijn vormen niet tolereren en moet die verhinderen”, schrijft de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie in een eerste reactie. De “ongehoord tragische gebeurtenis” is het zoveelste in een lange reeks van schietpartijen waarbij tientallen doden zijn gevallen, aldus kardinaal Daniel DiNardo.

 De ChristenUnie krijgt naast lof ook kritiek op het mede door haar opgestelde formatieplan. Vooral het sneuvelen van het kinderpardon is veel christenen een doorn in het oog. Maar er is een onderscheid tussen christelijke politiek en het Evangelie van Christus waar zij op geïnspireerd is. De positie van de ChristenUnie was nooit een gemakkelijke in deze formatieonderhandelingen. Eerst afgewezen door D66 maar later na het vertrek van GroenLinks toch weer uitgenodigd. Er waren grote verschillen te overbruggen met de VVD (economie), CDA (nationalisme) en D66 (medische ethiek).

 De Mis is geen spektakel, maar een teken van Gods liefde! waarom zegt de priester die de Mis celebreert op een bepaald punt: “Verheft uw hart”? Hij zegt niet: “Verheft uw smartphone om een foto te maken!”. Nee, dat is verschrikkelijk! En ik zal jullie zeggen dat het me heel veel verdriet doet wanneer ik hier op het plein of in de basiliek de Mis vier en zoveel omhoog gestoken smartphones zie. Niet alleen van gelovigen, maar ook van sommige priesters en bisschoppen.

 Er is “geen basis” voor een zogenoemde ‘oecumenische Mis’. Dat zegt de aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, volgens de Catholic De reden is dat katholieken en protestanten “het niet eens zijn over de centrale zaken” rond de Eucharistie.

 Actie Kerkbalans introduceert voor de campagne van 2018 iets nieuws: een nationale fotowedstrijd waar alle kerkleden aan mee kunnen doen. Kerkbalans is de gezamenlijke, jaarlijkse fondsenwerfactie van de Rooms-Katholiek Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en de Oud-Katholieke Kerk. Voor het eerst wordt nu aan al hun kerkleden, jong en oud, gevraagd om de waarde van de eigen kerk weer te geven in één foto.