op nov 18, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Dat de zuidelijke provincies van Nederland, DE provincies zijn waar het rooms-katholieke geloof het meest zichtbaar is, is iets wat de meeste Nederlandse gelovigen wel weten. Dat de ‘Brabantse kerk’ zoveel materiele en immateriële rijkdom bezit zal soms moeilijk te bevatten zijn. Fotograaf Ramon Mangold ging naar plekken in Brabant, reisde met katholieke Brabanders mee en kwam na jaren werk tot een indrukwekkend boek. Het is niet zomaar een fotoboek, maar een bewustwording van een bijzondere schat, een rijk geloof.

 Mgr. Van den Hout zal op 25 november de St. Clemenskerk te Nes (Ameland) opnieuw wijden. In februari 2013 legde een uitslaande brand de monumentale neogotische kerk, gebouwd in 1878 door architect Pierre Cuypers, volledig in de as.

 Franciscus voegt aan de bijzondere feest- en gedenkdagen dit jaar een nieuwe, terugkerende gedenkdag toe: de Werelddag van de Armen. Vanaf dit jaar zal iedere 33e zondag door het jaar in het teken staan van de armen. Dit jaar valt deze dag op 19 november.

 Paus Franciscus verkoopt de Lamborghini Huracán die hij woensdag cadeau kreeg van de directie van de Italiaanse autofabrikant Automobili Lamborghini S.p.A. Deze Lamborghini Huracán is speciaal voor de paus in het wit gespoten met goudgele strepen over de motorkap en het dak en langs de ramen. De opbrengst van de verkoop van de luxe sportwagen komt ten goede aan het project wederopbouw van de Nineve Vlakte in Irak van Kerk in Nood.

 De Nederlandse bisschoppen hebben dinsdag de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de verhouding tussen jongeren en de katholieke Kerk. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Jongerensynode die volgend jaar in Rome wordt gehouden.

 De katholieke bisschoppen in de VS treuren om de meer dan 26 doden die zondag vielen bij een schietpartij in een kerk in de Amerikaanse staat Texas. Tegelijk wijzen ze op het “fundamentele probleem” waar de VS mee kampen. “Een cultuur van het leven mag zinloos wapengeweld in al zijn vormen niet tolereren en moet die verhinderen”, schrijft de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie in een eerste reactie.