op nov 25, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Op de eerste Wereldgebedsdag voor de Armen lunchte paus Franciscus afgelopen zondag in het Vaticaan met vijftienhonderd arme mensen. “De armen zijn ons paspoort naar het paradijs.” Eerder die dag waren meer dan zevenduizend arme mensen aanwezig bij de Mis in de Sint Pieter. De paus zei daar in zijn preek dat onverschilligheid de grootste zonde is die we vandaag de dag tegen arme mensen begaan.

 Het stadsbestuur van Praag heeft bij de wekelijkse audiëntie aan de paus de kandidatuur van Wereldjongerendagen in 2022 in de Tsjechische hoofdstad voorgesteld. In 2019 is Panama gastland van dit evenement. Praag is vooralsnog de enige kandidaat voor de organisatie in 2022. Wie uiteindelijk de volgende editie van de Wereldjongerendagen gaat organiseren krijgen we, normaal gesproken, pas te horen na afsluitende mis van dit grootse evenement.

 De Bisschoppelijke Commissie voor Media en Communicatie (BCCM) neemt op 23 november afscheid van haar voorzitter, mgr. F.J.M. Wiertz. De commissie organiseert bij deze gelegenheid een symposium waarop de toekomst van de Kerk centraal staat, mede vanuit het perspectief welke rol de media hierin spelen.

 De Chinese communistische partij heeft reisbureaus opdracht gegeven alle geplande bezoeken aan de St.-Pieter en het Vaticaan af te zeggen. Als officiële reden wordt opgegeven dat er geen diplomatieke banden zijn tussen beide staten.

 Een met IS gelieerde groepering heeft het Vaticaan gedreigd met een terreuraanslag met de Kerstdagen. Dat heeft de Amerikaanse SITE Intelligence Group gemeld. De organisatie volgt wereldwijd de activiteiten van radicale islamitische organisaties.

 Benedictus XVI blijft een “leermeester, gesprekspartner en vriend en zijn gebed en zijn discrete en bemoedigende aanwezigheid begeleiden ons”. Dat zei paus Franciscus zaterdagochtend bij de uitreiking van de Ratzingerprijs 2017 aan de drie winnaars van dit jaar: Theodor Dieter, een lutherse theoloog uit Duitsland, Karl-Hein Menke een Duitse katholieke priester en theoloog, en Arvo Part, een orthodox-christelijke componist uit Estland.