op feb 27, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In de afgelopen vier jaar zijn precies 1064 meldingen gedaan van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in België. Aan slachtoffers is door de kerk in die periode 3,9 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Dat blijkt uit het rapport ‘Van taboe naar open beleid’ dat afgelopen maandagmiddag in Brussel wordt gepresenteerd. Het christelijke gebod „gij zult niet doden” geldt volgens paus Franciscus net zo goed voor de overheid. Hij pleitte afgelopen zondag voor een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Een eerste stap in die richting is wat de leider van de katholieke kerk betreft een moratorium op executies.

 ‘Iedereen in Volendam is ergens in het verleden neef of nicht van elkaar’, zegt Jacqueline Veerman.  Uit stamboom onderzoek blijkt dat zij en haar man Jack inderdaad een zelfde voorouder hebben in 1800. ‘Volendammers trouwen nou eenmaal met Volendammers, zo is het al eeuwen in ons katholieke dorp’, beaamt Suzanne Veerman. Zij en haar man Evert zijn beide geboren en getogen Volendammers en hebben elkaar op hun 16de in het café ontmoet. ‘Zo gaat het nog altijd’.

 Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat een van de bloedigste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog losbarstte: de Slag om Verdun, het symbool van catastrofaal humanitair leed. Ongeveer 300.000 militairen sneuvelden. De zware gevechten tussen Duitse en Franse troepen aan de bovenloop van de Maas rond het stadje Verdun vormen de langstdurende slag van de oorlog. Ze duurden maar liefst tien maanden, van februari tot december. De slag begon met de grootste artilleriebeschieting die de wereld tot dan toe had gezien.

 Amersfoortse joden zien uit naar komst Messias. Somber is rabbijnsvrouw Gilah Evers niet. In haar eigen gezin ziet ze hoe het Jodendom voortgaat. „Het is verleidelijk om weg te zakken in negativisme, maar wij geloven dat Masjiach komt.”

 Religie heeft voor twee derde van de Duitsers weinig betekenis. Ze kan niet veel meer bijdragen aan de onderlinge band tussen de mensen. Uit een onderzoek kwam naar voren welke waarden voor burgers van belang zijn. Van de ondervraagden geeft 32 procent aan religie belangrijk te vinden. Veel hoger scoren echter sociale waarden of het hebben van een baan.

 Israëlische archeologen hebben de afgelopen maanden fragmenten ontdekt van 3000 jaar oude stoffen, leer en zaden. Het is de eerste keer dat er textiel uit de tiende eeuw voor Christus –de tijd van David en Salomo– gevonden wordt.

 Een rechtbank in Lüdinghausen (Nordrhein-Westfalen) heeft donderdag een 67-jarige oud-leraar veroordeeld tot 500 euro boete wegens godslastering. Dat berichten verschillende Duitse media.

 Een zevenjarige jongen in Israël heeft tijdens het spelen met vrienden een 3400 jaar oud afgodsbeeldje gevonden. Waarschijnlijk gaat het om een terafim, een beeld zoals beschreven staat in Genesis 31, waar Rachel een terafim verborg voor haar vader Laban.