op dec 9, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Het Kathedraal Kapittel van het bisdom Roermond heeft maandag 4 december 2017 tijdens een vergadering in Roermond Mgr. Dr. H. (Hub) J. G. M. Schnackers gekozen tot diocesaan administrator van het bisdom Roermond. Hij zal het bisdom besturen totdat paus Franciscus een nieuwe bisschop voor Roermond heeft benoemd en deze zal zijn aangetreden.
 Donderdag 23 november presenteerde mgr. Wiertz het boek ‘Bisschop Frans Wiertz, missionair testament’. Hij deed dit samen met de schrijver die hem voor het boek interviewde, Christian van der Heijden (foto), tijdens een symposium in Roermond over de toekomst van de kerk. In het boek schildert Mgr. Wiertz zijn visie op de toekomst aan de hand van de missiereizen die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt.

 Paus Franciscus heeft vorige week vrijdag bij zijn bezoek aan Bangladesh tijdens een heilige Mis zestien transeunt diakens tot priester gewijd. De heilige Mis in de Bengaalse hoofdstad Dhaka werd door bijna honderdduizend gelovigen bijgewoond, melden internationale media. Bangladesh telt ongeveer 350.000 katholieken. Dat aantal komt overeen met circa 0,2 procent van de bevolking.

 Het Noorse Hof van Beroep heeft een arts in het gelijk gesteld die was ontslagen omdat zij weigerde spiraaltjes te plaatsen. Dat meldt LifeSiteNews. De in Noorwegen werkzame Poolse Katarzyna Jachimowicz werd vorig jaar ontslagen als huisarts in een gezondheidskliniek in Sauherad, een plaats op 90 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Reden voor het ontslag was een clausule die ze bij haar aanstelling, vier jaar eerder, had laten opnemen. Daarin maakte zij gewetensbezwaren tegen bepaalde medische handelingen waaronder het plaatsen van spiraaltjes.

 Een maatschappij waarin geen plaats is voor kinderen met een beperking, verliest iets heel fundamenteels. Er worden almaar minder kinderen met het syndroom van Down geboren. In 2016 waren het er 31, een vermindering met 30%”, schreef een krant begin november, en: “Het syndroom van Down wordt in theorie vastgesteld bij 1 op de 800 zwangerschappen. Als geen daarvan zou worden afgebroken, zou dat leiden tot een 80-tal kinderen met Down in Vlaanderen.”

 Paus Franciscus heeft Onze-Lieve-Vrouw gevraagd om christenen te helpen “antilichamen” te vormen tegen enkele “virussen van onze tijd”, “onverschilligheid”, “hypocrisie” en angst voor buitenlanders. Hij deed dit vrijdag, op het hoogfeest van Maria, Onbevlekt Ontvangen.