op dec 16, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Tijdens een lezing in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch heeft Theo Bovens, Commissaris van de Koning (gouveneur) van de provincie Limburg, in zijn lezing aangegeven dat het beheer van religieus erfgoed niet alleen een zaak is van kerken, maar ons allen aan gaat. Een tachtigtal vertegenwoordigers van het openbaar bestuur en kerkbesturen kwamen op uitnodiging van bisschop Gerard de Korte in de Bossche kathedraal bijeen om van gedachten te wisselen over het onderwerp ‘religieus erfgoed’.

 Missioneren is naar mensen luisteren. Ook als ze in jouw oren vreemde dingen zeggen. Probeer ze te begrijpen, dan zullen ze vroeg of laat ook belangstelling voor jou en je geloof tonen.” Dat advies gaf bisschop Frans Wiertz vrijdag 8 december aan de priesters en seminaristen die naar Rolduc waren gekomen voor de 43e Dies Natalis van het grootseminarie.

 De Nederlandse bisschoppen willen in het jaar 2018 samen met alle katholieken elke maand op een speciale dag de rozenkrans bidden met als intentie de vrede in de wereld. Iedere maand wordt in één van de bisdommen tijdens een bijzondere gelegenheid hiervoor gebeden en de bisschoppen roepen gelovigen op om mee te doen, ieder op zijn of haar eigen plek, alleen of met anderen tezamen. Op 13 oktober 2017 werd het 100-jarig jubileum van de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in Fatima (Portugal) beëindigd. De oproep van Maria om in het bijzonder de rozenkrans te bidden tot intentie van de vrede, is dat echter niet; deze oproep is zeker ook in de wereld van nu van zeer actuele betekenis.

 Paus Franciscus heeft woensdag geprobeerd de Amerikaanse president Donald Trump over te halen de status quo van Jeruzalem te respecteren. Trump kondigde aan woensdagavond Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen. “Ik kan niet zwijgen over mijn grote zorgen over de situatie die zich dezer dagen heeft ontwikkeld en tegelijkertijd wil ik een hartgrondig appel doen om te verzekeren dat iedereen de status quo van de stad serieus respecteert overeenkomstig de relevante VN-resoluties”, zei de paus woensdag tijdens de algemene audiëntie.

 Ruim zeven miljoen pelgrims hebben in de afgelopen dagen het Mariaheiligdom Guadalupe in Mexico bezocht. Dat is een recordaantal: nog nooit bezochten zoveel pelgrims het Mariaheiligdom rondom de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe op 12 december.