op dec 30, 17 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus heeft tijdens de mis op kerstavond gevraagd medeleven te tonen met vervolgde en van huis en haard verdreven mensen. Deze zouden met open armen moeten worden ontvangen. “Achter de schreden van Maria en Jozef zitten tal van schreden verborgen. We zien de voetsporen van hele families, die ook vandaag de dag gedwongen zijn hun woning te verlaten”, zei de kerkvorst tegen de duizenden gelovigen in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. “We zien de sporen van miljoenen mensen die niet vrijwillig vertrekken, maar onder dwang gescheiden raken van hun geliefden doordat ze hun land worden uitgejaagd. Kerstmis is de tijd de kracht van de angst om te zetten in een kracht van liefde”, aldus Franciscus. Men mag zich niet neerleggen bij onrecht, men moet de moed hebben ‘te midden van spanningen en conflicten ruimte te bieden voor gastvriendschap’.

 In het televisie-programma Business Class heeft priester Antoine Bodar laten zien dat wat hem betreft het glas half vol is. Op een uitspraak van presentator Harry Mens: “Er is geen bewijs dat God bestaat” reageerde Bodar bedachtzaam: “Er is geen bewijs dat God niet bestaat!”

 Na de plaatsing van de Nederlandse vlag heeft ook Maria een plekje gekregen in de Tweede kamer. Woensdag zegende Mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond het Mariabeeld uit Weert na een initiatief CDA-kamerlid Martijn van Helvert.

 Paus Franciscus heeft in zijn kersttoespraak opnieuw de medewerkers van de Vaticaanse curie de mantel uitgeveegd. Een aantal van hen zou zich schuldig maken aan intriges, gebrek aan loyaliteit en het tegenwerken van hervormingen. De paus haalde de Belgische aartsbisschop Frédéric-François-Xavier De Mérode (1820-1874) aan om de situatie rond de curiehervormingen te kenschetsen. “In Rome hervormingen doorvoeren is net zoiets als de Egyptische sfinx schoonmaken met een tandenborstel.”

 Dit jaar viert de Rooms-Katholieke Kerk op 1 januari zowel het hoogfeest Heilige Maria, Moeder van God alsook Wereldgebedsdag voor de vrede. In de zeven bisdommen van Nederland wordt op deze dag door en met de bisschoppen de rozenkrans gebeden tot intentie van de vrede in de wereld. De bisschoppen hopen dat velen met hen verenigd zijn in dit gebed voor de vrede dat in 2018 het hele jaar zal plaatsvinden.

 Wereldwijd zijn er in dit jaar 23 priesters, religieuzen en andere kerkelijke medewerkers vermoord. De meesten werden het slachtoffer van een gewapende overval. Dat meldt het Vaticaanse missiepersdienst Fides. Mexico en Nigeria zijn de landen waar de meeste van deze moorden werden gepleegd.