op dec 26, 15 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus heeft op het middaguur zijn traditionele kerstboodschap uitgesproken op het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Deze stond in het teken van vrede en barmhartigheid. De paus riep de internationale gemeenschap op alles in het werk te stellen om een einde te maken aan de wreedheden die worden begaan in Syrië, Libië, Irak, Jemen en Afrika. “Mijn gedachten gaan ook naar degenen die zijn getroffen door de beestachtige terreurdaden, in het bijzonder de recente massamoorden die plaatsvonden in het Egyptische luchtruim, in Beiroet, Parijs, Bamako en Tunis.” De pontifex sprak ook zijn afschuw uit over de vernietiging van het historische en culturele erfgoed in de diverse brandhaarden.

 Uit de kerststal van de gemeentelijke kerstmarkt in de Hanzestad Greifswald (Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren) is de figuur van het Kerstkind gestolen. Dat melden plaatselijke media.

 Paus Franciscus is blij met de VN-resolutie over Syrië. “Ik wil hierbij mijn opgetogen tevredenheid uitdrukken over de overeenkomst die door de internationale gemeenschap is bereikt.” Dat zei paus Franciscus bij het wekelijkse angelusgebed. Veel gelovigen waren naar het Sint-Pietersplein gekomen met een beeldje van het Kindeke Jezus (Bambinello) om door de paus te laten zegenen.

 Paus Franciscus heeft officieel erkend dat op voorspraak van de Zalige Teresa van Calcutta een wonder is gebeurd. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt. De erkenning maakt de weg vrij voor haar canonisatie.

 De actie Samen voor de Voedselbank van de regionale omroepen heeft bijna 2,8 miljoen euro aan goederen opgeleverd. Dat is een record. Dezelfde actie leverde vorig jaar 2,4 miljoen op, heeft de coördinator van de actie Edwin Pasveer gemeld.

 Protestanten in de Verenigde Staten stichten meer kerken dan dat er gesloten worden. Succesvolle kerkplantingen hebben vier dingen gemeen, ontdekte het Amerikaanse onderzoeksbureau LifeWay.

 In de kerstperiode van 2015 brengt de NCRV vier uitzendingen van De Verwondering op NPO 2. Annemiek Schrijver ontvangt cabaretier Youp van ’t Hek, schrijfster Marjan Berk, kunsthistoricus Henk van Os en communicatiewetenschapper Anne van der Meiden in een boshuisje.

 De Internationale Karelsprijs van 2016 gaat naar paus Franciscus. Dat heeft het comité in Aken vandaag bekendgemaakt. De prijs wordt sinds 1950 uitgereikt en is een onderscheiding voor iemand die zich heeft ingezet voor de Europese eenwording.

 Zo’n 5000 hebben bij de stenen cirkel in Stonehenge in Zuid-Engeland de winterzonnewende gevierd. Bezoekers verkleed als druïden of heidense boeren heetten de zon in de vroege morgen welkom met gezang en vreugdedansen.