op jan 2, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Paus Franciscus heeft op nieuwjaarsdag opgeroepen solidair te zijn en beter samen te werken in de strijd tegen oorlog, geweld en terreur.

 Met Amazing Grace, gezongen door Obama, opent Herman Finkers zijn eerste oudjaarsconference. Een live voorstelling waarin een bij vlagen briljante Finkers betoogt dat veel kwesties in 2015 een beetje scheef en uit verhouding zijn, maar dat de liefde altijd overwint.

 Koning Willem-Alexander vertrouwt op vrije samenleving. Volgens de apostel Paulus is vrijheid een roeping. Ik heb groot vertrouwen in het vermogen van ons land om – ook nu – aan die roeping te beantwoorden en een gemeenschap van vrije mensen te blijven”, dat zei koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak.

 Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury heeft in zijn homilie tijdens de kerstviering gewaarschuwd voor de dreiging die terreurgroep Islamitische Staat vormt. De primaat van de Anglicaanse Kerk vreest dat IS het christendom in het Midden-Oosten vernietigt. Hij zei dat IS staat voor geweld, haat en onderdrukking. De Engels kerkleider zei in zijn kathedraal dat IS een “hedendaagse Herodes” is.

 Een groep christenen uit de Chinese stad Dazhou mag van de lokale overheid niet langer samenkomen omdat hun activiteiten illegaal zouden zijn, meldt SDOK. Het verbod wordt opgeheven als de christenen een registratie indienen. Dat kan echter alleen als een kerkelijke gemeente bestaat uit meer dan vijftig.

 “We moeten ons realiseren dat het een proces is dat de komende jaren ons in Europa zal blijven bezig houden, deze volksverhuizingen vanuit Afrika en het Midden-Oosten. Deze mensen zoeken gewoon een beter leven,” zegt de bisschop van Roermond, Frans Wiertz, in een kerstinterview met de Limburgse omroep.

 Een Filipijnse priester besloot op kerstavond zijn kerkgemeenschap te verrassen door rijdend op een hoverboard door de kerk te crossen. Het katholieke bisdom veroordeelt de actie heeft de priester geschorst. Het bisdom spreekt van “een poging om op een grillige manier aandacht van mensen te krijgen.”

 De Duitse aartsbisschop Rainer Maria Woelki van Keulen roept voetbalfans op tot een boycot van de wereldbekervoetbal van 2022 in Qatar. Zo kunnen voetbalsupporters hun ongenoegen duidelijk maken over de manier waarop de migranten in het land worden behandeld, schrijft Kerknet.De bisschop heeft weinig begrip.

 Terwijl de champagne vanmorgen nog naklotste in het hoofd van Ger Groot, dacht hij na over het zinnetje uit het lied van John Lennon waarmee de Top 2000 gisteren afsloot: ‘Imagine there’s no religion’. Zijn we beter af zonder religie? Eigenlijk een rare vraag, vindt Groot. Religie behoort kennelijk niet tot het soort dingen dat af te schaffen valt.