op okt 1, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Op vrijdag 28 oktober wordt het onderzoeksrapport ’Armoede in Nederland 2016’ gepresenteerd. Dit rapport geeft de resultaten weer van het onderzoek naar materiële en immateriële, individuele en collectieve hulpverlening die plaatselijke kerken verlenen aan mensen die in financiële knelposities komen. Dit onderzoek is door een groot aantal kerkgenootschappen gezamenlijk gedaan.

 Voor de vijfde maal ontmoette een paus in Assisi leiders van diverse religies om samen te bidden voor de vrede. Dit gebeurde voor het eerst in 1986 op initiatief van paus Johannes Paulus II en de gemeenschap van Sant’Egidio.

 In tegenstelling tot wat de wereld denkt, heeft zij veel aan het celibaat te danken. Het celibaat zit in het verdomhoekje. De wereld ziet het (onterecht) als oorzaak van seksueel misbruik. Zelfs de Kerk stelt het celibaat nu ter discussie: als wij de geruchtenmachine mogen geloven, gaat de volgende synode over getrouwde priesters, aldus de Amerikaan Francis Fukuyama.

 In Mexico-stad zijn opnieuw tienduizenden Mexicanen de straat opgegaan voor een pro-gezinsmars. Paus Franciscus sprak zijn steun uit voor de “inzet van Kerk en maatschappij voor het gezin en het leven”. In reactie op het plan van president Enrique Pena Nieto om het ‘homohuwelijk’ te erkennen, gingen twee weken geleden al in totaal een miljoen mensen in 122 Mexicaanse steden de straat op om te demonstreren voor het traditionele gezin.

 De Sagrada Familia, basiliek in Barcelona,  van Antonio Gaudí zal in het jaar 2026, honderd jaar na de dood van diens schepper, afgebouwd zijn. Dat heeft de leidende architect van de spectaculaire kerk in aanbouw, Jordi Faulí, afgelopen week op een persconferentie medegedeeld.

 Het Poolse parlement heeft  een ‘Red vrouwen’-wet verworpen die abortus op aanvraag voorstelt. Er werden verschillende wetten behandeld. De parlementsleden hoorden drie wetten – de eerste verbood abortus, de tweede stond abortus op aanvraag toe tot de derde zwangerschapsmaand, en de derde definieerde een embryo als een kind in de vroegste fase (met het oog op reageerbuisbevruchting).

 Op 2 oktober 2016 start de 36ste Algemene Congregatie van de Sociëteit van Jezus. Meer dan 200 paters jezuïeten komen in Rome bijeen om een nieuwe algemene overste te kiezen en het pastorale beleid voor de komende jaren te bepalen.

 Ineens ging het me opvallen. In reli-programma’s, al dan niet in de vorm van talkshows, documentaires, conferenties of studiedagen, ontbreekt het aan katholieke vrouwelijke deskundigen. “We hebben ze niet kunnen vinden” is een veelgehoord excuus. Is dat zo? Of wordt er maar al te gemakkelijk gegrepen naar het inmiddels beduimelde adresboek vol mannelijke experts?