op okt 8, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Prenatale bloedtesten die uit het ziekenfonds worden vergoed, kunnen het aantal abortussen in Duitsland verhogen. Dat stelt de ethicus en hulpbisschop van Augsburg Anton Losinger. “Het gaat om levensrecht en de waardigheid van de ongeboren mens, zei hij woensdag in de Augsburger Allgemeinen. Men kan niet spreken over het toelaten van een genetische zwangerschapstest spreken, zonder het fundamentele probleem helder te benoemen, stelde mgr. Losinger.

 Paus Franciscus heeft de gebieden bezocht die het zwaarst werden getroffen bij de aardbeving die op 24 augustus in Italië plaatsvond. “Ik ben hier om te zeggen dat ik jullie nabij ben.” De paus bezocht onder meer Amatrice, Accumoli en Arquata del Tronto. Grote delen van deze stadjes werden vernietigd door de aardbeving in Centraal Italië. In heel het getroffen gebied vielen bijna driehonderd doden.

 Oktober is in de rooms-katholieke Kerk de Wereldmissiemaand. Parochies zetten zich in om plaatselijke geloofsgemeenschappen elders in de wereld te ondersteunen en daarmee de evangelisatie wereldwijd te bevorderen. De Wereldmissiemaand wordt georganiseerd door MISSIO/Pauselijke Missiewerken in Den Haag. Onder het motto ‘Getuigen van barmhartigheid’ besteedt MISSIO bijzondere aandacht aan de katholieke gelovigen in de Filippijnen.

 Kardinaal Gerald Lacroix van Quebeq is niet van plan zijn collegabisschoppen van Alberta en de Northwest Territories te volgen in hun pastorale beleid ten aanzien van euthanasie. In reactie op de recente legalisering van euthanasie vaardigden de bisschoppen van Alberta en de Northwest Territories richtlijnen uit voor hun priesters. Daarin wezen zij erop dat de laatste sacramenten en de uitvaart geweigerd kunnen moeten worden in geval van euthanasie of hulp bij zelfdoding.

 Afgelopen week herdacht de Katholieke Kerk een van haar grootste heiligen: Franciscus van Assisi. Deze week verschijnt in Italië een nieuwe speelfilm over hem. De originele Franse titel luidt L’Ami: François d’Assise et ses frères (‘De Vriend: Franciscus van Assisi en zijn broeders’). In Italië wordt hij uitgebracht als Il Sogno di Francesco (‘De droom van Franciscus’).

 De Orde der Minderbroeders hebben Delft verlaten. Afgelopen zondag namen de franciscanen met een eucharistieviering in de Franciscus- en Clarakerk aan de Raamstraat definitief afscheid van de Zuid-Hollandse stad. De kerk was vanaf 1910 het centrum van de franciscaanse pastoraal in de stad. hier pastoraal actief geweest.

 De volgende gewone bisschoppensynode gaat over ‘De jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt. Het thema is, meldt de Vaticaanse persdienst in een verklaring, “een uitdrukking van de pastorale zorg van de Kerk voor de jongeren” en hangt samen “met hetgeen naar voren kwam in de recente synodes over het gezin en de inhoud van post-synodale apostolische exhortatie Amoris Laetitia”.