Korte kerkberichten

op okt 22, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten

 Woensdag 12 oktober maakte het kabinet bekend naast de bestaande Euthanasiewet een nieuwe wet te willen uitwerken voor hulp bij suïcide aan mensen die hun leven ‘voltooid’ achten. Kardinaal Eijk, referent voor medische ethiek van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, reageerde op maandag 17 oktober, in een artikel op de Opiniepagina van Trouw. De mens is in zijn geheel, lichamelijk en geestelijk, geschapen naar Gods beeld en gelijkenis. God en wie naar Zijn beeld geschapen zijn, zijn altijd een doel in zich en geen louter middel tot een doel. Door het leven te beëindigen om aan het lijden een einde te maken wordt het lichaam en daarmee de menselijke persoon, gedegradeerd tot een middel om het lijden weg te nemen.

 In het Vaticaan is bij diverse kardinalen verontwaardiging over de plannen voor het vestigen van een McDonald’s bij het Sint-Pietersplein. De Amerikaanse fastfoodketen heeft een deal gesloten met de APSA, de afdeling binnen het Vaticaan die verantwoordelijk is voor het beheer van de eigendommen van de Heilige Stoel, voor het vestigen van een restaurant in een gebouw bij het Sint-Pietersplein. Er zou een maandelijkse huurprijs van € 30.000 zijn afgesproken, melden diverse internationale media.

 Nieuwe technieken om menselijk DNA te kunnen veranderen zijn zorgelijk. De Amerikaanse onderzoekster Jennifer Doudna heeft vier jaar geleden een nieuwe manier gevonden om erfelijke eigenschappen van levende wezens te herschrijven. Opgetogen vertelt deze mevrouw dat ze muizen wil aanpassen zodat ze op twee benen lopen. “Is dat niet cool?”,
zegt ze. Ik weet niet wat uw mening is, maar ik vind dat helemáál niet cool.

 Paus Franciscus heeft de grote betekenis van ouderen en grootouders benadrukt. Hij deed dat vrijdag tijdens een ontmoeting met leden van de Nationale Vereniging van Oudere Werknemers en de Italiaanse Seniorenfederatie. Ouderen vormen “een essentieel deel van de christelijke gemeenschap en van de samenleving en vertegenwoordigen vooral de wortels en het geheugen van de mensen.” De paus sprak ook over grootouders die het geloof aan hun kleinkinderen doorgeven.

 Er is nog geen opvolger gevonden voor Gerard de Korte in het bisdom Groningen-Leeuwarden, waar ook Drenthe onder valt. Dat komt omdat binnen de Rooms-Katholieke Kerk een machtsstrijd gaande is. Het kapittel van het bisdom en aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk zijn het niet eens over de opvolging van De Korte, meldt Dagblad van het Noorden.

 Gerard ter Horst bracht onlangs een bezoek aan een gemeentelid in een katholiek verzorgingshuis. Bij toeval kwam hij terecht in een liturgische viering. De vrouwelijke voorganger heeft hem toen gezegend en dat heeft diepe indruk op hem gemaakt. Hij noemt de vrouw een ‘geestelijke’. Maar de Rooms-Katholieke Kerk kent geen vrouwelijke geestelijken. Wel religieuzen en pastoraal werksters. Omdat het verzorgingshuis verbonden is aan een congregatie, kan een van de zusters, een religieuze dus, zijn voorgegaan. Maar het kan ook een pastoraal werkster geweest zijn.