op okt 29, 16 in ‘Nao de Hòmmis’ met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 De gezondheidsautoriteiten in Noorwegen vinden dat vrouwen die zwanger zijn van een tweeling, één kind moeten kunnen laten weghalen. Zelfs als het volkomen gezond is.  Verwacht wordt dit een stroom vanuit Zweden en Denemarken op gang zal brengen, waar een dergelijke “selectieve beperking” of “foetale reductie” van tweelingen op die manier niet is toegestaan. Abortusziekenhuizen hoeven zelfs geen vast adres te vragen, wat een nieuwe vorm van abortustoerisme mogelijk maakt.

 Het onthouden van de kardinaalshoed aan mgr. Léonard blijft internationaal de gemoederen bevreemden. Aan “de heldhaftig geloofsgetrouwe voormalige aartsbisschop van Mechelen-Brussel” gaat als eerste op die zetel sinds twee eeuwen deze eer voorbij, commentarieert LifeSiteNews. Omdat zijn liberale opvolger, mgr. Jozef de Kesel, hoewel nog maar net benoemd, meteen al wel de kardinaalshoed krijgt toebedeeld, lijkt dit op een onbarmhartige vernedering van de behoudende Léonard, waarmee Rome de nieuwe lijn in de Kerk wil onderstrepen.

 Een groep Chinese katholieken is in de stad Tianjin de straat op gegaan. Ze eisen een bisdomgebouw terug, dat de lokale overheid wil slopen om het land te kunnen verkopen. De zusters, priesters en leken uit het bisdom Anyang posteerden zich dinsdag voor het kantoor van de overheid van het Hexi-district, die het gebouw momenteel bezet. De demonstranten werden tegengehouden door veiligheidspersoneel en enkele zusters werden geslagen, meldt AsiaNews.

 Wetenschappers en restaurateurs hebben de graftombe geopend waarvan men aanneemt dat het lichaam van Jezus daar na de kruisiging is neergelegd. Het Heilige Graf bevindt zich in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem. Het graf en de marmeren plaat die het afdekt, worden opgeknapt, een operatie die omgerekend bijna 4 miljoen euro kost. Het is een uitgelezen gelegenheid voor wetenschappers om het heiligste christelijke monument te onderzoeken.

 Komende zaterdag (29 oktober) wijdt bisschop Frans Wiertz vijf mannen tot diaken. Het betreft drie permanent-diakens en twee transeunt-diakens. Het is voor het eerst dat de wijding van permanente en transeunte diakens in één viering plaatsvindt. Hiermee wil het bisdom de eigenheid van het diakenambt en de eenheid van de beide soorten diakens onderstrepen.

 De katholieke Kerk geeft opnieuw nadrukkelijk voorkeur voor begraven boven cremeren. Bovendien dient de overledene of diens as bijgezet te worden op een begraafplaats of andere gewijde plek. 53 jaar later heeft de Kerk haar houding opnieuw bijgesteld, blijkt uit de instructie “Door het begraven van de lichamen van de gelovigen, bevestigt de Kerk haar geloof in de verrijzenis van het lichaam. Zij wil de grote waardigheid van het menselijk lichaam laten zien als een integraal onderdeel van de menselijke persoon wiens lichaam deel uitmaakt van zijn identiteit”, aldus de instructie.