op nov 5, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 In Norcia staan slechts enkele muren overeind van de bekende Sint Benedictusbasiliek na de jongste aardbeving in het gebied. De aardbeving had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. De schokken werden tot in Oostenrijk geregistreerd. Voorlopig zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld.

 De bijdrage van kerken aan armoedebestrijding neemt fors toe. Meer mensen kloppen uit nood op de deur van de kerk. Dit blijkt uit het Armoedeonderzoek 2016 onder een groot aantal kerken en geloofsgemeenschappen in Nederland. Kerken droegen in 2015 meer dan 36 miljoen euro in hulp en meer dan 1,25 miljoen uren (waarde uitgedrukt in geld: 38,8 miljoen euro) aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding.

 Na een vestiging van McDonald’s krijgt het Vaticaan er binnenkort ook een eigen Hard Rock Café bij. En dat is niet naar de zin van enkele kardinalen uit de buurt. “De paus moet deze ontwikkelingen stoppen.”

 Totaal onverwacht heeft paus Franciscus alle leden van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst vervangen. Vrijdag verving de paus alle 27 leden, onder wie verschillende kardinalen, zo maakte het Vaticaan bekend.

 Waarom sluit de katholieke Kerk toelating van vrouwen tot het priesterschap uit? De kwestie is opnieuw in het nieuws nu paus Franciscus het definitieve nee nogmaals heeft bevestigd. Dat was in 1995 al gedaan door de Congregatie voor de Geloofsleer.

 Paus Franciscus heeft in de Sint-Pieter een Mis gevierd voor de in het afgelopen jaar gestorven kardinalen en bisschoppen. “In het licht van het paasgeheim is hun dood in waarheid de toegang tot de volheid van het leven”, zo zei hij in de Vaticaanse basiliek. God, sprak Franciscus, is een barmhartige en meelijdende rechter van de aardse daden. Niets kan scheiden van het geloof in de Gods liefde.

 De bisschoppen van Japan hebben de wereldgemeenschap opgeroepen een einde te maken aan nucleaire energie. Die zou onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen.