op nov 19, 16 in Algemene berichten met Reacties uitgeschakeld voor Korte kerkberichten.

 Afgelopen week zijn ruim 300 pelgrims uit Limburg op bedevaart naar Rome geweest. Daar hebben ze ook paus Franciscus ontmoet. De reis was een initiatief van het bisdom Roermond in samenwerking met het Huis voor de Pelgrim. De bedevaart werd begeleid door bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong van Roermond. De reis vond plaats in het kader van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, dat eind deze maand wordt afgesloten.

 Minister Schippers (Volksgezondheid) wil dat snel duidelijk wordt of het Belgische laboratorium Gendia, waar ook Nederlandse vrouwen de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten uitvoeren, inderdaad privacyregels heeft geschonden.

  Paus Franciscus heeft  voor een kleine vierduizend daklozen, onder wie ook Nederlanders, in de Sint-Pieter de zondagsmis gevierd. Het was de bekroning van een driedaagse pelgrimage die zij op uitnodiging van de paus hadden gemaakt.

 Bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong hebben namens het bisdom Roermond een vrachtwagenlading kleding aan paus Franciscus aangeboden. De paus kan de kleding uitdelen aan dak- en thuislozen of minderbedeelden. Het aanbieden van de kleding is een geste vanuit het bisdom Roermond om iets bij te dragen aan de voortdurende oproep van paus Franciscus tot barmhartigheid.

 De monniken van het bekende Oostenrijkse klooster Heiligenkreuz gaan een nieuwe communiteit stichten in Duitsland. Ze besloten vorige week in te gaan op een uitnodiging van de bisschop van Görlitz om het leegstaande klooster van Neuzelle opnieuw in gebruik te gaan nemen. Dat klooster werd in 1817 genaast door de overheid van het toenmalige Pruisen.

 Een Britse rechtbank heeft bepaald dat religieuze scholen niet mag worden verhinderd om jongens en meisjes in gescheiden lokalen les te geven. In reactie op een klacht van een onderwijsinspecteur tegen een islamitische school, bepaalde de rechter dat een dergelijke scheiding wettig was, maar ook dat “segregatie de neiging heeft om sociale en culturele stereotypes over de rol van vrouwen in de samenleving te versterken”.

 Andries Knevel is ernstig ziek als gevolg van een legionellabesmetting. Zijn omroep, de EO, riep daarom op om te bidden voor hem. De redactie van RTL Nieuws vroeg cultuurtheoloog en Katholiek.nl-redacteur Frank Bosman hoe je dat doet: bidden. Ze kwamen tot een zes-stappenplan.